ROGSTAEKERSOPERETTE


De Rogstaekersoperette is gebaseerd op een oude legende waaraan de Weertenaren hun bijnaam danken. De operette werd in 1929 geheel in dialect geschreven door drukker en boekhandelaar Henri Liskens (1887-1957). De muziek werd gecomponeerd door de heer Peperkamp.
In juni 1931 werd de operette voor het eerst - 2 keer - opgevoerd. In mei 1935 werd - ter gelegenheid van het eerste lustrum van de Weerter Operettevereniging De Rogstékers de operette nogmaals - 2 keer - opgevoerd. Kort daarna werd de operettevereniging opgeheven.
In mei 1947 werd de operette drie keer opgevoerd. Daarbij vervulde Jo van der Velden de rol van pastoor en Lei de Borgie die van koster. Toos Kneepkens vervulde de rol van Marketenster, een rol die ze ook al in 1931 en 1935 vervulde. Een orkest o.l.v. de heer Visser zorgde voor de begeleiding.
De volgende uitvoering - in 1955 - werd georganiseerd door de stedelijke harmonie Sint Antonius. Jo van der Velden voerde de regie samen met Lei de Borgie.
Ook in 1975 waren er enkele uitvoeringen en in 1979 volgden er enkele ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de operette in het Munttheater. Jan Kollee was verantwoordelijk voor de zanguitvoering, Fred van Dooren voor de muziek en de regie was opnieuw in handen van Jo van der Velden. Frenske Adriaens was boer Krelis, Wiel Derckx Mikken Teunis en Frans Meeuwis speelde Hendrik Vos.
De volgende uitvoeringen vonden in 1984 en 2000 plaats. Vanaf 1979 was de uitvoering in handen van de Stichting Weerter Operettes en Musicals.
Naast een begeleidend orkest was er bij iedere opvoering ook een koor aanwezig.


DISCOGRAFIE

LP

"Rogstaekersoperette" (Telstar, 1975)

CD samen met anderen

"Ha! Tjieng! Boem! (Marlstone CDL 2428, 2004)

Deze pagina is bijgewerkt op