JEUN SCHELBERG


Jeun Schelberg (Sittard, 1922) was een gerenomeerd liedjesschrijver en schreef liedjes voor o.a. Chris Maas, Frans Thissen, Anja Bovendeaard en Thei Hunnekes maar zong zelf ook. Hij trad op als een van de Vief Naaze en in de Zittesje Revue.
Enkele van Schelbergs liedjes werden Zittesje vastelaoves-sjlager. Dat waren Flupke (1980), De kanaarie (1986) en En toch, en toch.... (1997).
Schelberg schreef bovendien - onder het pseudoniem Tumke - columns voor uitgaven van Fortuna Sittard. Ook was hij een bekende verschijning tijdens carnavalsoptochten waar hij vermomd als Charley Chaplin meeliep. Verder trad hij op met zijn buikspreekpop Jeunke.
In 1962 werd hij lid van de stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd. Het jaar daarop werd hij penningmeester, een functie die hij tot 1999 uitoefende. Ook op ander gebied was hij binnen de carnavalsvereniging erg actief.
Voor zijn verdiensten werd Schelberg in 1998 benoemd tot Commandeur in de Orde van de Pappegey en in 2004 tot erelid van De Marotte Zitterd. Hij was bovendien een van de eersten die promoveerde aan de Narren Universiteit Limburg (NUL).
Jeun Schelberg overleed op 11 april 2015 in zijn woonplaats Sittard.


JEUN SCHELBERG en de PERS:

in 1963:

Marotte openen carnavalsseizoen

DISCOGRAFIE

CD samen met anderen:

"Jo De La" (Onger s 7548, 2010)

Deze pagina is bijgewerkt op