GIEL GEURTS


Guillaume (Giel) Geurts (Blerick, 1927) was liedjesschrijver en zanger. Hij was meer dan zestig jaar verbonden aan het Vastelaovesgezelschap De Wortelepin, onder meer als Vors Carotius.
In de jaren zestig en zeventig nam hij ook deel aan de liedjeswedstrijd van het gezelschap, vaak met zelfgeschreven liedjes. Met In de Kali-hari behaalde hij de derde plaats op de Wortelepin Liedjeswedstrijd in 1963. Ook in andere jaren viel hij als (solo)zanger - soms ook met tekst en muziek van anderen - in de prijzen.
In 1964 viel hij met zelfs twee liedjes in de prijzen op de Wortelepin Liedjesmatinee. Met De gulle bereikte hij de tweede plaats en met De ras-charmeur de vierde.
In 1974 nam Geurts samen met Tiny Hofman deel aan de Liedjesmatinee van De Wortelepin. Met Straks is ut weer aswoensdag bereikte het duo de vierde plaats. Het lied - geschreven door hemzelf - is ongetwijfeld zijn bekendste.
In 1975 behaalde het duo opnieuw de vierde plaats. Deze keer met het door Geurts geschreven Klater-gold.
Giel Geurts was Blericks vorst (Carotius IV) van het Wortelepinne-rŁk van 1976 tot 1988.
Geurts was GroŽtmeister in de orde van 't BliŽricks Hert. Hij was bovendien Drager van de Gouden Erespeld van de Gemeente Venlo.
Giel Geurts is op 26 januari 1913 overleden. De wisseltrofie van de plaatselijke liedjesmatinee, "De Gie;" is naar hem genoemd.


DISCOGRAFIE

EP 7" samen met Hay Crompvoets,
Hannelore Winter-Roggeveen, Marleen Verhofstad-Timp en Tiny Hofman

"'t Deepeetje '75: Stel neet oet - Dich bis te hip / Hoi-je - Straks is ut weer aswoensdaag
(Telstar 60 016, 1975)

EP 7" samen met Hay Crompvoets, KoŽr Hold Ut Naat,
Hannelore Winter en Tiny Hofman

"Vastelaovesliedjes 1975-1976 De Wortelepin: ZoŽ muug - Tante Mien / Klein kusje -
Klatergoud" (Telstar 60 019, 1975)

Deze pagina is bijgewerkt op