CLAAR BOOTS


Claar Boots-Hinssen komt oorspronkelijk uit Blerick en was tandartsassistente. Tegenwoordig woont ze in Venlo. Van jongs af aan groeide ze op met muziek en op haar achtste kreeg ze al gitaarles. Toen ze elf was nam ze deel aan haar eerste talentenjacht. Sinds haar zeventiende zingt ze carnavalsliedjes.
Vanaf eind jaren zestig nam ze deel aan de Liedjesmatinee in Blerick. In 1972 zong Claar Hinssen daar Wae drf?. Met het lied - geschreven door Nol Peters (tekst) en Giel Aerts (muziek) - won ze de liedjeswedstrijd. Ze behaalde er in de loop van de tijd nog diverse andere ereplaatsen.
Begin jaren '70 was ze een jaar lang zangeres bij de Vrijbuiters. Ze volgde Hannelore Winters op als zangeres in de Beerbrouwers en bleef elf jaar lang in de populaire groep zingen. Ook vormde ze de helft van de Kallebeskes.
In 1978 zong ze samen met Ben Verdellen het lied s hoela-oma op de Liedjesmatinee in Blerick en behaalde daarmee de tweede plaats. Voor het lied schreef Verdellen de tekst en Sef Gubbels de muziek.
In 1989 deed Claar Boots voor het eerst mee aan de Jocus Leedjesaovend, samen met Hay Crompvoets. Het tweetal behaalde met Kerkeprtje de vierde plaats. Daarna veroverde het succesvolle duo nog diverse prijzen in Venlo.
Omstreeks 2000 stopte Claar Boots als zangeres van carnavalsliedjes. Toch veroverde zij in 2013 samen met Frans Driessen nog een plaats in de finale van de Jocus Leedjesaovend met het lied s stadsgezich.
Claar Boots was grimeuse voor de Venlose Revue maar speelde zelf ook in sommige revues mee. Verder was ze actrice in het Volkstheater Frans Boermans.
Claar Boots zingt ook bij het Venloos Vocaal Ensemble en is de moeder van Kim Boots.


DISCOGRAFIE

EP samen met Hay Crompvoets en Hay Steegh

"Carnaval Blerick 1978" (Wortelepin 5360, 1978)

LP's samen met anderen

"Wae bringk mich nao hos toe" (Wortelepin Blerick LP 51127, 1979)
"'t Zit in de loch, Blirick wiej ut zingk en springk, 3" (Onger Os 7011, 198?)

CD's samen met anderen:

"Neette gluive" (VDCD 904, 199?)
"Petje Aaf" (Onger Os CD 7370, 2000)
"Galdere met Jansen & Janssen" (Onger s 7514, 2009)

Deze pagina is bijgewerkt op