LILILI-DAAG


Sinds 1998 vindt jaarlijks de Limburgse Literatuur Lies-dag plaats. De dag is genoemd naar een boekenlijst met Limburgse uitgaven van de Uitgeverij TIC.

Op 28 oktober 2001 vond de vierde LiLiLi-daag plaats in Centre Céramique in Maastricht.

Op 19 oktober 2003 werd in de Sittardse Schouwburg de zesde LiLiLi-daag gehouden. Op deze manifestatie van Limburgse literatuur, muziek en cabaret traden o.a. de volgende artiesten op:
Ton Engels, Jack Vinders, Gé Reinders, Ger Bertholet, Arno Adams, Frans Pollux, Pikkatrillaz, Anja Bovendeaard, Laur Rutten en het cabaretduo Veer en Vief.

De zevende LiLiLi-daag was op zondag 17 oktober 2004 in de Stadsschouwburg in Sittard. Naast een symposium, een muzikale stadswandeling, een video-expositie, een kindermusical en andere activiteiten vonden optredens plaats van o.a:
Sjwats-Wies, de Mestreechter Operètte Vereiniging en de Zittesje Revuu.

Op 6 november 2005 werd de LiLiLi-daag voor de achtste keer gehouden; nu in de Maaspoort in Venlo. Daar vond o.a. de presentatie van een Sjrief Plat project plaats en werd een Limburgs dictee gehouden. Verder waren er optredens van Graund, Leff, Arno Adams en Fermate.

Op 5 september 2006 werd een LiLiLi-avond georganiseerd in de bibliotheek in Venlo. Daar traden onder meer Arno Adams en Pulsief op.

Op 14 oktober 2007 werd er weer een LiLiLi-dag georganiseerd. Nu in het Centrum voor de Kunsten in Roermond. Het thema voor die dag was "Veldeke", de eerste Nederlandstalige schrijver uit de twaalfde eeuw. Frans Pollux gaf een gratis workshop leedjes sjrieve.

Op 26 oktober 2008 werd de elfde LiLiLi-dag georganiseerd in het Glaspaleis in Heerlen. Het thema voor die dag was humor. In een uitgebreid programma kwamen schrijvers, muzikanten, filmers en cabaretiers voorbij. Roger Lataster gaf een workshop Komieker en er waren optredens van o.a. Parelmoer, Thei Dols, Peter Beeker, Paul Logister, Cave Canem, Wiel Sijstermans, Vlugzout, Raymond Clement, Ivo Rosbeek, Paul van Loo en Lex Nelissen.

Op 18 oktober 2009 vond de twaalfde LiLiLi-dag plaats in 't Patronaat in Heerlen. Ook deze keer kwamen weer diverse cultuurparticipanten voorbij. Er waren optredens van o.a. Theater en zanggroep SAS, Kartoesj, Ger Bertholet, Bart Oostindie, Ron Buitenhuis, Daphne Ramakers, Maud Wilms, Paul Logister, Hans Emmen, Anja Bovendeaard, D'r Lei van Kaalhei, Sjoerpepier, Ivo Rosbeek, Paul van Loo en Ton Engels.

Op 17 oktober 2010 vond de dertiende LiLiLi-dag opnieuw plaats in 't Patronaat in Heerlen. Er was deze keer weer veel te zien en te horen van o.a. Wim Joosten, Har van de Bekker, Raymond Clement & Ivo Rosbeek en Lotgenoten, Roger Villevoye, Prosper Henssen, Leon Giesen, Ed Gravée en Dr Sjaak.

Op 6 november 2011 was de veertiende LiLiLi-dag in het Cultuurhuis in Heerlen. Deelnemende auteurs en artiesten waren o.a. Laur Rutten & Edith Rutten, Jos Wijnen, Paul Weelen, Colla Bemelmans, Hans Emmen, Jos Hol, Niki en Daniël Triëst, Linda Zijlmans en de Aierband.

Ter gelegenheid van het derde lustrum krijgt de LiLiLi-daag twee editites. Op zondag 28 oktober vindt in het Streekmuseum in Valkenburg de eerste editie van de 15e LiLiLi-daag plaats (met o.a. Suzan Seegers, Jan Diederen, Ivo Rosbeek & Paul van Loo en Paul Weelen & Ivo van der Bijl). De nadruk ligt op poëzie, muziek en lezingen. Er moet entree worden betaald voor het museum.
Op zondag 4 november volgt in het Cultuurhuis Heerlen de tweede editie. Het zwaartepunt ligt daar op toneel, muziek, cabaret en lezingen (met o.a. Harrie Sevriens, Rick Huyts, Harold K., Pedro Rademacher & Très Avis, Ed Gravéé, Jack Vinders en Gé Reinders). Dit festival is gratis toegankelijk.

Op 3 november 2013 volgt de 16e editie in de ECI Cultuurfabriek in Roermond.
Als artiesten treden onder anderen op Piet Geuskens, Hans Emmen, Sjoerpapier, Maud Wilms, Dyanne Sleypen, Linda Zijlmans, Lynda Cordewener en Resi Coumans. Daarnaast zijn er auteurs, is er toneel, film en een kinderprogramma.

De zeventiende Lilili-dag vindt in 2014 plaats op 26 oktober, opnieuw in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Er treden naast dichters, schrijvers en toneelspelers ook deze keer weer veel in het Limburgs zingende artiesten op zoals Erik Fikken, de Knöppele, Roger Lataster, Paul van Loo, Ivo Rosbeek, Linda Koolen, Willeke Simons, Joyce van den Ham, Joss Mennen, het Limbo Project, Ron Verkoulen, Bert van den Bergh en Baltus & Co.
De achttiende en laatste Lilili-dag werd gehouden op 8 november 2015 weer in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Er waren deze keer vooral auteurs aanwezig.
De optredende dialectartiesten waren Gé Reinders, Op Geveul, Paul Weelen, Hans Emmen, Lei van Kaalhei, Ton Engels, Limbo Project, Piet Geuskens, Gert Bertholet, Baltus & Co, Erik Fikken, Ylka Kolken en Onder de Noteboom.
Ook was er een workshop liedjesschrijven, verzorgd door Quirien van Haelen en Bas Keltjens.


LILILI-DAAG en de PERS:

in 2012:

‘We moeten het zelf ook leuk vinden’

LiLiLi-daag op INTERNET:

LiLiLi-daag

Deze pagina is bijgewerkt op