Dagblad van het Noorden op het web

Een Vrizze Wind

Veendam Kwalitatief is Vrizze Wind waarschijnlijk de beste cd die de Stroatklinkers tot dusver hebben gemaakt. Maar of het ook de mooiste is, bepaalt het publiek straks, stelt Bob Heidema (55) uit Harkstede nuchter, zanger/gitarist/liedjesschrijver van de akoestische Grunneger bluegrassband.
Het spaigelploatje - het zesde van de groep - wordt op 22 december gepresenteerd in cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam. Vanaf 20.00 uur treden de Stroatklinkers daar dan op. Ze spelen bij de feestelijkheden rond Vrizze Wind ook enkele nummers samen met het (plat)Duitse en welluidende Otto Groote Ensemble en Rooie Rinus en Pé Daalemmer.
Het is zeven jaar geleden dat de groep waarin nu de Britse snarenvirtuoos (onder meer banjo-expert) Adrian Farmer weer speelt, het vorige schijfje opnam. Klinkkloar luidde de titel daarvan en wij weten dat sommige fans van de bluegrassband deze cd hebben grijsgedraaid. “Het werd echt tijd voor een nieuw album. Het is goed voor de public relations om met een cd te komen. Zo laat je zien dat de Stroatklinkers er nog zijn. En het leidt er ook toe dat ze je muziek weer vaker op de radio laten horen”, zegt Heidema.
De eerdere schijfjes van de bluegrassband werden telkens op twee sporen opgenomen in de Decibel Studio's van Heidema in Harkstede. Deze keer is echter voor het eerst elk instrument en elke stem apart op de band gezet. Zo kan technicus Michiel Hoogenboezem uit Warga alle kanten op bij het mixen van de eindversie. Heidema benadrukt dat de 15 liedjes tijdens de opnamen gezamenlijk zijn gespeeld en niet heel klinisch spoor na spoor op de band zijn gezet. Zo blijft de spontaniteit en de dynamiek van de bluegrassmuziek behouden. Bob heeft bijna alle nummers geschreven. De titeltrack Vrizze Wind is echter een instrumentaal nummer van de hand van Farmer. Diverse nummers gaan over de liefde, stelt Heidema. “In het liedje Radio luister ik naar de radio om mijn liefdesverdriet te vergeten. Wat luchtiger is het door de regionale omroep afgelopen zomer veelgedraaide Der binnen veul mooie wichter in Grunnen. Op een traditionele Ierse melodie schreef ik samen met een vriend t Is beter das t niks zegst. Om het Friese publiek - wij spelen geregeld in Friesland en Drenthe - een plezier te doen zetten wij verder een door Ede Staal geschreven Nederlandstalige lofzang op Friesland op de cd.”
Na de presentatie gaan de Stroatklinkers - vanwege het muziekgenre bluegrass een beetje een boetenbaintje in de Groninger muziekscène - aan de slag met een videoclip. Heidema: “Dat zal wel weer klauwen met geld kosten, maar tegenwoordig kun je gewoon niet meer zonder.” Het streven is dat de groep volgend jaar een cd maakt met de Engelstalige nummers die ze nu en dan op het podium spelen. Nummers van helden als onder anderen Van Morrison, Buddy Holly en Gordon Lightfoot.

Cd-presentatie in Veendam
De cd-titel Vrizze Wind slaat op de manier waarop de Stroatklinkers hun laatste album hebben gemaakt. Zo zorgen de gastmuzikanten Geert Oude Weernink (thin whistte) en Joost van Es (viool) letterlijk voor een frisse wind. Van de groep maken behalve Bob Heidema en Adrian Farmer verder Frank Heidema uit Harkstede (bassist en broer van Bob), Henk Bloupot uit Zuidbroek (accordeon) en Harry Jansen uit Drachten (mandoline en viool) deel uit. Reserveren voor de cd-presentatie in Veendam op 22 december: 0598-634566. De Stroatklinkers treden volgend jaar mei in het pinksterweekeinde drie keer op in Zwitserland. Meer informatie: www.stroatklinkers.nl.
terug naar Stroatklinkers

Deze pagina is bijgewerkt op