Dagblad van het Noorden op het web

Westerkwartiers telkens
weer onder de aandacht

Grijpskerk Kunstenaar Gert Sennema (50) uit Grijpskerk is door de jury van Stichting t Grunneger Bouk uitgeroepen tot winnaar van de K. ter Laan-prijs 2011. Hij krijgt op 17 maart in de Groninger Archieven tijdens de Dag van de Grunneger Toal duizend euro en een oorkonde uit handen van cultuurgedeputeerde Piet de Vey Mestdagh. Sennema wordt beloond voor ‘de speelse manier waarop hij het Westerkwartiers steeds weer onder de aandacht brengt’.
Eerdere winnaars van de prestigieuze streektaalprijs zijn onder anderen Alex Vissering, Wia Buze en Ede Staal. Sennema - beeldhouwer, theatermaker, liedjesschrijver, zanger en gitarist - is blij met de prijs. “Als je ziet wie er eerder met de Ter Laan-prijs vandoor zijn gegaan, dan is dit echt bijzonder. Dit is een erkenning voor mijn werk”, zegt de Grijpskerker. Hoewel hij het maken van vooral houten beelden ziet als zijn hoofdtaak, toont hij zich volgens de jury ook ‘een waar ambassadeur voor het Westerkwartier’.
Sennema heeft liedteksten en theaterteksten in het Westerkwartiers gemaakt. De kunstenaar bedacht onder meer de achtdelige theaterproductie SWET-Requiem voor een gebouw (2007-2011). Daarin werden streektaal, kunst, theater en muziek bij elkaar gebracht. “Als artistiek leider - en beeldbepalend voor de thema's van de voorstellingen - bracht hij unieke samenwerkingsverbanden tot stand die de sociale samenhang in de dorpen bevorderen”, stelt de jury.
De taal van het Westerkwartier staat centraal in vrijwel alles wat Sennema doet. Zo zet hij zich ook in voor de Stichting Mien Westerkwartier, die met optredens van verhalenvertellers en dichters- en schrijversbijeenkomsten de belangstelling voor de streekcultuur stimuleert. Sennema vindt het Westerkwartiers onder meer interessant ‘omdat het niet zo vast ligt’. ‘Je kunt aan de tongval van de mensen in dit gebied horen of ze meer op Friesland of op Groningen zijn georiŽnteerd.’
Sennema is voorts bedenker van locatietheaterproject Het ruige paradijs. Tevens treedt hij op als zanger en gitarist. Veel van de liedjes die hij speelt, schreef hij zelf. In 2007 bracht hij de dubbel-cd Woar/ Tuus uit. Sennema speelt ook in groepen van wisselende samenstelling, zoals Westkant Stad. Een band die in 2009 de cd Zo mag t weden uitbracht. Deze groep treedt ook op tijdens de Dag van de Grunneger Toal. De geldprijs wil Sennema nog dit jaar besteden aan het uitbrengen van een derde spaigelploatje: “Daarvoor heb ik al zestien nummers klaar.” De Ter Laan-prijs wordt sinds 1985 toegekend aan mensen of instellingen die zich verdienstelijk maken op het gebied van de Groninger taal en cultuur.

terug naar Gert Sennema

Deze pagina is bijgewerkt op