't Pekeltje op het web

Ode aan Ede staal tijdens
festival in Scheemder kerk

Scheemda
Scheemda brengt, op zondag 15 april een ode aan de bekende Grunneger zanger Ede Staal. Op het naar hem genoemde festival in de Scheemder Kerk anno 1515 treden meer dan tien zangeressen, zangers en bands op, die elk twee of drie nummers van Staal, ter gehore brengen.
Ede Ulfert Staal werd geboren in Warffum in 1941, was leraar Engels Ún streektaalzanger en dichter. Hij is bekend geworden met door hemzelf geschreven en gezongen Groningse liedjes over het leven op het Groningse platteland. Staal is overleden in 1986, maar zijn liedjes, zoals ‘Het het nog nooit zo donker west’ of ‘Mien toentje’, leven nog steeds bij veel Groningers. Op 15 april speelt een tiental bands en artiesten zijn nummers, aangevuld met eigen werk.
Het Ede Staal Festival zou al eerder in de Scheemder kerk plaatsvinden. In december van vorig jaar bleek er alleen zo veel belangstelling van publiek Ún bands voor het spontane idee van de organisatie te zijn, dat de organisatie in de knel kwam qua tijd. De nieuwe datum voor het festival werd dus 15 april, zodat de organisatie ruim de tijd had om het evenement voor te bereiden.
Bekende en mindere bekende namen in de regio treden op tijdens het festival. Dit zijn onder andere Mathijs Suur, Demi Stadens, Hans ten Have, de band Daip River, het koor de Esborgzangers, de band Toosst, Martin Korthuis, het ensemble Marlene Bakker, Bert Ridderbos en Linde Nijland.

terug naar Ede Staal

Deze pagina is bijgewerkt op