Dagblad van het Noorden op het web

MENGELMOUS

Broescursus

Het jaarlijkse fooienpotuitje van de medewerkers van de Stadsschouwburg divisie Horeca heeft een educatief tintje. De gastheren en -vrouwen, voornamelijk studenten afkomstig van elders, kiezen voor Grunneger media en taal. Een rondleiding bij RTV Noord wakkert belangstelling aan. De eventuele stageplekken, de omvang van de diverse studio's, alles oogst bewondering. De aanwezigheid bij een live-opname, de onverwachte entree van BG-er Piet van Dijken die meteen iedereen om zijn pink kan winden ...kloar. 's Middags een broescursus Grunnegers veur 'import'. Eerst wat basiskennis: Olle Grieze, Blote Bet, Riepe, Op Roakeldais, gain: Groningen mor: Stad!, broezen, snaren, mishottjen en 'kon minder'.
Dan meziek. Rinus en PÚ zijn niet geheel onbekend, het noemen van Ede Staal oogst een spontaan: "Super!" De Oost-Groningse poedie van Erwin de Vries wordt gelukkig door een aantal op juiste sociologische waarde ge´nterpreteerd. Dit best te volgen nummer (zeker met de bijbehorende tekst op papier) is gewoon zˇ fout dat het bijna geniaal genoemd kan worden. Regionale en wereldse cultuur in een notendop: van t torentje van Spiek tot vraauw dai as n tuudaai in de zunne bakt. De enkele autochtoon in het gezelschap glundert van herkenning, hoewel er hailendal gainent snakken zel.
Het begrip streektaal krijgt een ander gezicht. Voor een aantal deelnemers is Grunnegers vanaf vandaag definitief af van de Status Suf Dialect. Er zijn verschillende manieren om vooroordelen te ontkrachten. Het gebruik van muziek, met hier en daar een likje humor, is er eentje. Oˇk meugelk in Grunneger Toal.


Deze pagina is bijgewerkt op