Dagblad van het Noorden op het web

Grunneger album Jongedijk

Nieuwe Pekela Na de hitsingle As ik de kaans zol kriegen brengt zanger en liedjesschrijver Edwin Jongedijk (34) uit Nieuwe Pekela nu een Groningstalig album uit. Streven is dat het schijfje deze week in de winkel ligt. In totaal staan er dertien nummers op.
As ik de kaans zol kriegen heeft Jongedijk er zelfs twee keer op gezet: de live-uitvoering waarmee hij vorige zomer de eerste plaats haalde in de Noord 19 van RTV Noord en een studioversie met een volledige band. De cd draagt daarom ook de titel van dit nummer.
Inmiddels is al een nieuw liedje van Jongedijk doorgedrongen tot de regionale hitlijst. Astoe aan mie denkst heet het. Het is de eerste single die de Pekelder van zijn kersverse album heeft gehaald. Hij verwacht dat er meer zullen volgen.
Op twee nummers na staat de cd vol eigen werk. Jongedijk nam een Grunneger cover op van Tomorrow's such al long time van Bob Dylan, getiteld Huuswoarts. Ook vertaalde hij Adem mijn adem van Peter Schaap. Dat leverde volgens Jongedijk een ingetogen akoestische versie op.
Het schrijven en zingen van Groninger liedjes is voor Jongedijk een betrekkelijk nieuwe bezigheid. Jongedijk, die ook zanger, tekstschrijver en gitarist is bij de countryrockband Taneytown, begon ermee op een druilerige zondagmorgen. Twee uur later had hij zijn eerste Groningstalige nummer klaar. In de periode daarna volgden meer liedjes in het Grunnegers. Over het algemeen wat melancholieke nummers.
Enthousiaste reacties op zijn Groningstalige werk leidden er toe dat Jongedijk er serieus mee aan de slag ging.
“Dat was best een grote stap, maar allerlei positieve mailtjes maakten het wel gemakkelijker. Als ik optreed met mijn Groninger werk, kan ik mij niet meer achter een band verschuilen. Het is veel persoonlijker”, zegt Jongedijk. Hij was geroerd toen hij hoorde dat een vrouw wilde dat As ik de kaans zol kriegen op haar begrafenis ten gehore zou worden gebracht.
Het eerste Grunneger album van Jongedijk is opgenomen in studio Lobbes in Opende. Hij werd bij deze klus geassisteerd door ervaren muzikanten als Arjan van der Linde (bas), Joost Prinsen (gitaar), Jasper Blokzijl (piano en orgel) en Fokke de Jong (drums). De cd wordt volgens Jongedijk gekenmerkt door “invloeden van liedjesmakers als Bob Dylan, Neil Young en Bruce Springsteen gekruist met de eerlijke, robuuste Groninger taal.”

terug naar Edwin Jongedijk

Deze pagina is bijgewerkt op