Dagblad van het Noorden op het web

‘Kinderspaigelploatje’
valt in de smaak

MIDDELSTUM - Het Grunneger kinderspaigelploatje Gommesdoagen vindt gretig aftrek. Een paar weken na de verschijning is al een derde deel van de voorraad verkocht. Fré Schreiber uit Middelstum die de teksten van de twaalf liedjes schreef, is blij met de belangstelling. "Het is een wat idealistische cd. Wij willen het Grunnegers met het schijfje graag onder de aandacht brengen van scholieren. Vaak wordt er op scholen niet veel meer aan de streektaal gedaan", zegt hij.
Schreiber, een kenner van de Grunneger toal, heeft de onlangs op een school in Grootegast gepresenteerde cd samen met Kor van Dijk uit Garnwerd en diens dochter Marjon gemaakt. "Achtergrondgedachte was het stimuleren van het gebruik van Gronings door kinderen. Enkele jaren geleden vond de jeugd het gebruik van dialect nog gênant. Inmiddels is dat veranderd. Er komt steeds meer vraag naar liedjes, teksten, boeken en cd's in het Gronings", stellen Schreiber en Van Dijk.
De liedjes op Gommesdoagen gaan allemaal over onderwerpen waar kinderen ‘wat mee hebben en mee te maken krijgen’. Liefde, pesten, de dood, wandelen en boos zijn, heeft Schreiber als uitgangspunten gebruikt. Ook komt verbazing – ‘Gommesdoagen nog an tou’ – aan de orde. Op de cd staan niet alleen door Marjon gezongen versies van de liedjes. Van alle nummers is ook een louter instrumentale uitvoering opgenomen. Daar kunnen de kinderen mooi karaoke bij zingen, stellen de initiatiefnemers.
Kor van Dijk – een muzikale duizendpoot van het IVAK in Delfzijl – heeft hard aan de muziek gewerkt. Hij componeerde de melodieën tijdens een vakantie op Texel. Meer dan zes weken had hij er niet voor nodig. Sommige nummers – zoals Ik flip dat over adhd gaat – knallen er echt uit.
Veel werk is verzet om elk liedje van het juiste arrangement te voorzien. Bij de cd hoort een boekje waarin niet alleen de teksten staan, maar ook de melodieën. Dat maakt het voor de jeugd eenvoudiger de nummers na te spelen. De partner van Marjon van Dijk, Rieks Holtkamp, heeft het boekje en de cd-hoes vervaardigd met daarop de Martinitoren in kermistijd.

De cd Gommesdoagen kost tien euro en is verkrijgbaar via Fré Schreiber (0595-552203 of fcschreiber@hetnet.nl) en Kor van Dijk (0594-621768 of korvandijk@gmail.com).

terug naar Marjon van Dijk

Deze pagina is bijgewerkt op