GRONINGEN

Dé Weekkrant op internet

Cd met Grunneger kinderliedjes
om jeugd Gronings te leren

GARNWERD - De huidige jeugd spreekt geen Gronings meer. Doodzonde, vindt muziekconsulent Kor van Dijk. Om het Gronings onder basisschoolkinderen te stimuleren is een kinder-cd gemaakt met spliksplinternieuwe teksten in het Gronings over onderwerpen, die de jeugd anno 2011 aanspreekt. Items zijn onder andere pesten, liefde, flippen en het wad.

Hoe bereik je de jeugd het beste, was een vraag die streektaaldeskundige Fré Schreiber al een tijdje bezig hield. Gronings verstaan doet de jeugd vaak nog wel, omdat ze het dialect van ouderen horen, maar zelf spreken wordt een stuk moeilijker. Omdat liedjes bij de jeugd beter aanslaan, dan het gelezen woord, zocht de Groninger taaldeskundige contact met muzikant Van Dijk. Samen maakten ze een Grunneger cd met kinderliedjes. Schreiber schreef twaalf nieuwe liedteksten en Van Dijk componeerde passende, eigentijdse muziek bij de teksten. “Het zijn teksten die kinderen veel meer aanspreken dan het oubollige ‘Ain boer wol noar zien noaber tou’”, meent Van Dijk. Een zangeres om de nummers in te zingen was snel gevonden. Dochter Marjon van Dijk (28) heeft ervaring als zangeres in diverse bands, waaronder de blues- en rockband Chiron. Haar invloed is duidelijk hoorbaar op de cd. De liedjes hebben rock- en bluesinvloeden, waardoor een zeer swingend geheel is ontstaan.
Van Dijk, die naast muziekconsulent bij het IVAK in Delfzijl ook adviesconsulent kunst en cultuur bij het IVAK is, vindt het belangrijk dat de jeugd de Groninger taal weer meer gaat spreken. “Dialecten zijn onderdeel van onze cultuur. Het zou jammer zijn als de Groninger streektaal verdwijnt. We moeten het toch proberen in ere te houden, net zoals we ook oude gebouwen en kerken in stand proberen te houden. Het is een stukje Groninger erfgoed. De meeste ouders voeden hun kinderen tegenwoordig Nederlandstalig op. De ouders zijn zelf vaak het Gronings niet eens machtig. Het is dan heel moeilijk om de Groninger taal aan jouw kinderen door te geven. Gelukkig merk ik via het IVAK wel, dat er op diverse scholen in de provincie Groninger projecten lopen. Zo’n kinder-cd in het Gronings kan een mooie aanvulling op dergelijke projecten zijn. De cd is met een sausje overgoten, wat kinderen aanspreekt. Teksten uit het leven van de huidige generatie basisschoolkinderen op leuke swingende melodieën.”
De cd heeft de titel Gommesdoagen mee gekregen. In het doosje zit een kleurrijk boekje met de muzieknotatie en alle teksten, zodat kinderen de melodieën zelf kunnen spelen op hun instrument en natuurlijk ook mee kunnen blèren, want naast de 12 gezongen nummers, bevat de cd ook een karaoke-versie.

terug naar Marjon van Dijk

Deze pagina is bijgewerkt op