de Volkskrant op het web

SONGTEKSTEN

Pop in de streektaal, dat is geen nieuws: zie Rowwčn Heze, Skik, Normaal. Maar jazz? Op Diezeg Laand, een boekje plus cd, laat de dichter/zanger Jan Glas horen dat het heel goed kan: ‘Jazz in het Grunnings’. Met pianist Addy Scheele en bassist Hans Lass vertolkt Glas dertien klassieke jazzsongs, waarvan de teksten ook in het Gronings blijken te bekken.
Diezeg (mistig) Laand is mede een hommage aan zangeres Janny Stalknecht (1928), die exact vijftig jaar geleden Gronings pionierswerk verrichtte met het ep'tje Martina zingt bij Martini. Met broer JRoelof op piano vertolkte Stalknecht jazzklassiekers in plaatselijk dialect: Lover Come Back To Me werd Laiverd, kom weer bie mie en Sentimental joumey veranderde in Terugkiek.
In het boekje kijkt Stalknecht terug op de reacties van toen (‘‘t is geen Engels,'t is geen Frans,'t zal wel Deens wezen’), en Glas vertolkt niet alleen haar oude repertoire, maar voegt er het zijne aan toe. Zoals Irving Berlins Blue Skies (‘Koolzoad, woar ik mor kiek/ keuneklek koolzoad, bie Bavvelt en Spiek’).
Jan Glas’ conclusie: ‘In het Gronings zit veel blues. Dat zingt gewoon hartstikke goed.’

Erik van den Berg

terug naar Jan Glas
Deze pagina is bijgewerkt op