Pekelder Streekblad op het web

Gain gezoes: P & Rinus zijn terug

Try-outs legendarisch- duo in theater
De Tramwerkplaats in Winschoten

Peter de Haan en Frank den Hollander zegden eind 1984 hun alter ego's P & Rinus vaarwel. Vijf jaar geleden gaven ze een renieconcert. Nu keren ze terug met een volledig nieuwe show: 'P en Rinus met Oud & Nieuw'. Op 25 en 25 november staan de twee in De Tramwerkplaats. "Yo brother, we're back."

ZUIDHORN/WINSCHOTEN - Peter de Haan en Frank den Hollander traden in 1980 voor het eerst op als het duo P (Daalemmer) & (Rooie) Rinus. In de decennia die volgden, bleven de vrienden - met hier en daar een korte onderbreking - altijd samen op het toneel staan. Zij het sinds 1984 nooit meer met z'n tween, maar als onderdeel van De Bende van Baflo Bill en Voorheen De Bende. In hun nieuwe show kijken De Haan en Den Hollander achterom. Met nieuw materiaal. "Het wordt beslist geen greatest hits-festival", verzekert Den Hollander.
De vrienden komen al sinds februari wekelijks samen om aan dat nieuwe materiaal te werken. Aanvankelijk wilden ze een heuse oudejaarsconference maken. Dit omdat de voorstelling van woensdag 29 december twee dagen later als oudejaarsshow wordt uitgezonden op TV Noord. "In maart en april hebben we het nieuws heel goed bijgehouden", lacht Den Hollander. „Daarna kwamen we tot de conclusie dat de mensen dat waarschijnlijk niet van P & Rinus verwachten."

Gazoo

Dus grepen De Haan (54) en Den Hollander (53) terug op hun oude P & Rinus-stiel. Den Hollander: „Luchtige, goedmoedige en blije liedjes. Met lange, verhalende teksten die in veel gevallen unisono worden gezongen." De muzikale begeleiding? Den Hollander: "Een gitaar en natuurlijk de gazoo."
De nieuwe nummers zijn uiteraard - Groningstalig; voor meer dan negentig procent althans. Onder de nieuwe nummers twee 'gouwe ouwen', Carnaval in 't Noorden en De Plattelandsvrouwen, in een nieuwe jasje. De overige tien zijn compleet nieuw. Al zijn er raakvlakken met ouder werk. Zo wordt supermarktketen SPAR drie keer genoemd en worden in een splinternieuwe rap (Den Hollander: 'echte old skool rap') bekende frasen nieuw leven ingeblazen. Bovendien wordt net als vroeger vaak verwezen naar bekende plaatsen in (de provincie) Groningen. Blauwestad in de plaats van bijvoorbeeld Hoornse Plas of Kwinkenplein. Den Hollander: "We hebben zelfs een nummer gemaakt - naar voorbeeld van Johnny Cash's 'I've been everywhere' - waarin we 122 plaatsnamen bezingen. Een echte tour de force..."
De Haan: "Frank blijft maar met ideen komen. Aan mij de taak uit tien van die ideen dat ene goede te filteren."

Onderscheid

Toch verschilt de nieuwe P en Rinus-show van de optredens begin jaren tachtig. In meerdere opzichten. Zo traden de vrienden in hun beginjaren vooral op straat en in kleinere zaaltjes op. Nu wordt een tournee langs verschillende goed geoutilleerde theaters gemaakt. Met alle mogelijkheden - zoals een beamerpresentatie - van dien. „Maar we vonden het op straat en in kleine zaaltjes spelen net zo leuk; hoor", benadrukt De Haan.
Een belangrijker onderscheid dan: P & Rinus kiezen meer dan ooit voor het gesproken woord. Den Hollander legt uit: "Vroeger moest ik de tijd wel eens volpraten als Peter een gebroken snaar moest vervangen. Verder kondigden we hoogstens het volgende nummer aan. Nu gaan we echt dingen vertellen." De twee vertellen onder meer over het ontstaan van hun vriendschap, over hun helden en over waar zij nu staan. Dat doen ze in een opmerkelijke setting: een festivalterrein. De Haan: "We zouden naar een festival waar onze helden Ray Davies, de zanger van The Kinks, en Raymond van het Groenewoud zouden optreden. Dat festival werd afgelast omdat er te weinig kaartjes waren verkocht. Maar we vonden de idee van een festivalterrein met louter oude bokken als wij te mooi om te laten liggen." Bovendien viert het illustere duo in iedere show Oud en Nieuw. "We doen alsof het oudejaarsavond 23.00 uur is. Tot 24.00 uur spelen we onze nieuwe show. Daarbij schakelen we om 23.55 uur even over naar de Top2000. De nummer 1 zal 'Bohemian Rapsody' van Queen wel weer zijn. Daarna is het 24.00 uur en wensen we elkaar en het publiek een Gelukkig Nieuwjaar. Ter afsluiting spelen we nog een klein halfuurtje oude nummers."

-o Marc Jansen

terug naar P Daalemmer en Rooie Rinus

Deze pagina is bijgewerkt op