Dagblad van het Noorden op het web

SPREKEND... BERT HADDERS

'Ik heb een stok
achter de deur nodig'

Naam Berend (Bert) Hadders
Geboren: 16 februari 1962 in 2e Exloërmond
Woonplaats Groningen.
Opleiding 'Nihil' (havo, gediplomeerd studio-engineer)
Functie Zanger en liedjesschrijver, deejay

2E EXLOËRMOND

'Tot mijn achttiende heb ik als jongste van drie kinderen in 2e Exloërmond gewoond. Mijn moeder deed het huishouden, mijn vader was akkerbouwer. Toen ik klein hadden we zelfs nog koeien. Ik kom niet uit een uitgesproken muzikaal gezin, maar we werden wel gestimuleerd om een instrument te leren bespelen. Dat ik voor een drumstel koos, was natuurlijk niet de bedoeling. Maar ze konden er ook geen nee tegen zeggen. Zo nu en dan rij ik nog wel 'ns met de motor door 2e Exloërmond, hoewel er geen familiebanden meer liggen."

KNOALSTERS

"Het Nederlands is mijn eerste taal. Maar Knoalsters is wat ik spreek. Dat ik al dertig jaar in de stad woon, zal ongetwijfeld sporen hebben nagelaten in mijn uitspraak. Ik ben ook zeker geen purist; als ik een mooi woord tegenkom, gebruik ik dat. Ook als het officieel niet tot het dialect behoort. Het taalgebied is al zó klein, daar moet je volgens mij niet te moeilijk over doen. De teksten van de nieuwe plaat zijn allemaal afgedrukt in de hoes. Hoewel ik veelvuldig met het Groninger woordenboek van K. ter Laan op schoot heb gezeten, zal er best 'ns een foutje in staan."

PUTJESSCHEPPER

'Mijn moeder zei altijd: pas maar op, straks word je nog putjesschepper. Dus toen ik via een uitzendbureau inderdaad putdeksels moest lostrekken, in Haren, heb ik haar maar even gebeld: je raadt nóóit... Twee dagen heb ik het volgehouden. Iemand moet het doen, maar ik niet. Ik heb trouwens wel meer opmerkelijke baantjes gehad. Als circusdrummer, bijvoorbeeld. Ik bakte er weinig van, maar dat was in dit geval niet zo erg. Het was een onwaarschijnlijk slecht circus. De koorddansers vielen van hun draad en er gingen voortdurend dieren dood."

DETOUR

"Midden jaren tachtig speelde ik in The Blue Hearts, een bluegrassband. Daarna volgde Detour, dat ook landelijk wel wat aandacht kreeg. Maar we maakten echte popliedjes, terwijl grunge toen in opkomst was. Mijn timing is altijd verkeerd geweest. Nu ben ik 48 en hoef ik gelukkig niet meer met de trends mee. Op de cd Over De Badde staan heel uiteenlopende muziekstijlen, met het Gronings als enige verbindende factor. Ook als deejay wil ik binnen drie nummers van Johnny Cash naar AC/DC kunnen. Kwestie van goed je set opbouwen."

PLATEX

"Platex Records was bedoeld als een internetlabel voor losse tracks. Ik denk graag vanuit het liedje, een single moet je metéén pakken. Elke maand was er een nieuw nummer te downloaden, telkens van een andere band of artiest. Mooi hoesje erbij, hartstikke leuk. Maar het kostte erg veel tijd en geld om het goed te doen. En er zat geen verdienmodel aan. Op een gegeven moment was het letterlijk: óf het water wordt afgesloten, óf de website. Heb ik toch maar voor de website gekozen. Platex heeft wel degelijk mooie dingen opgeleverd. Ik ben er best trots op dat Krause haar eerste single op mijn label heeft uitgebracht"

SONGCLUB

"Sinds eind 2002 komt een min of meer vast gezelschap van twaalf muzikanten tweemaandelijks bijeen om nieuwe nummers te presenteren. Aan het publiek, maar vooral ook aan elkaar. Café Marleen in Groningen is daarvoor de aangewezen plek. De intieme sfeer van die locatie is heel bepalend voor het succes. Je moet foutjes durven maken, en in een grote zaal kun je je dat niet veroorloven. Alle nummers op Over De Badde zijn ooit ontstaan in de Songclub. Ik heb die stok achter de deur nodig. Het meeste plezier beleef ik toch aan het idéé, het schrijven, het puzzelen op de gitaar. Ook voor Harry Niehof en Lex Koopman, om een paar mensen te noemen, is de Songclub een belangrijke drijfveer. Sinds kort hoort ook Annemarieke Coenders van Ygdrassil bij de club."

HERMAN SANDMAN

"Samen met de schrijver/journalist Herman Sandman en gitarist Wyno Bruinsma speel ik zo nu en dan de voorstelling Gezing & Geplaas. Herman leest zijn columnachtige verhalen, Wyno en ik spelen de liedjes. In onze teksten delen Herman en ik een voorliefde voor maffe mensen, voor typische stadsfiguren. De speellijst van Gezing & Geplaas beperkt zich vooral nog tot bibliotheken en bejaardencentra, maar op 23 mei spelen we 's middags in het Wall House in Groningen:'

DEURWAARDER

"Volluk ontstond een jaar of zes jaar geleden, een lied over de dreiging van deurwaarders. Ik heb geprobeerd een persoonlijk probleem op een relatief luchtige manier te verwoorden, zodat het voor iedereen herkenbaar wordt. Zelfs het ergste dat je kan overkomen is een jaar later misschien goed voor een leuk verhaal. Ik streef niet per se naar komische teksten, maar neem in dit verband graag een voorbeeld aan Johnny Cash en Hank Williams. Zij schakelen moeiteloos van grappig naar heel schrijnend binnen een couplet. Ik hoor vaak dat mijn teksten zo afwijken van ander Groningstalige artiesten. Dat komt, denk ik, doordat ik in de stad woon. Ik schrijf niet over de schoonheid van het platteland, ik kijk niet eens naar de natuur. Het zijn vooral mensen die me interesseren. Zo'n lied als Elvis, Keuning Van De Bunermond... Dat gaat niet over een specifieke persoon, maar over een heel scala aan hele en halve gekken die ik ooit heb ontmoet."

JONGENSBOEK

"Ik was het gevoel een beetje kwijt. Het jongensboekgevoel van het spelen in een bandje. Maar het is terug, mede omdat ik de juiste bandbezetting heb gevonden. Over De Badde is door Kitty Lolkema vormgegeven als een ouderwets Bob Evers-jongensboek, met op de voorkant een schilderij van Kameleon-illustrator George Schriemer. Zo'n nieuwe plaat is toch een mooi avontuur. Wie weet wat er allemaal achter weg komt"

Albumpresentatie
De cd Over De Badde van Bert Hadders & De Nozems wordt vanavond gepresenteerd in Het Viadukt, Groningen. Aanvang: 22.00 uur. Gratis entree. Bezetting: Bert Hadders (zang), Johan Viswat (bas), Wyno Bruinsma (gitaar) en Dim Junius (drums). Andere optredens: 20/5 Plato, Groningen en 23/5 Wall House, Groningen.

terug naar Bert Hadders

Deze pagina is bijgewerkt op