Dagblad van het Noorden op het web

INTERVIEW
ALEX VISSERING, WINNAAR K. TER LAAN PRIJS

‘Ik blijf ratten vangen en liedjes schrijven’

De 'Grunneger' zanger/liedjesschrijver Alex Vissering is er verguld mee dat hij dit jaar de prestigieuze K. ter Laan Prijs krijgt. Maar hij blijft nuchter. De inwoner van Ter Apel gaat stug door met muskusratten vangen en liedjes schrijven.

TER APEL • Zingende muskusrattenvanger Alex Vissering (54) uit Ter Apel heeft er nooit bij stilgestaan dat hij de K. ter Laan Prijs van Stichting t Grunneger Bouk zou kunnen winnen. Hij ging ervan uit dat vooral studeerkamergeleerden, die zich bezighouden met de Groninger streektaal in geschreven vorm, in aanmerking komen voor deze prijs. "Maar dat ik hem nu krijg, vind ik geweldig. Het is een eer. Zeker als je weet wie de K. ter Laan Prijs eerder hebben gekregen", zegt Vissering.
De zanger/liedjesschrijver is zich door de toekenning van deze trofee wel ineens erg bewust van zijn leeftijd. "Je gaat nadenken over wat je de afgelopen 25 jaar allemaal hebt uitgevreten en beseft dan ineens dat je al een oude kerel bent." De artiest uit Ter Apel zal volgens eigen zeggen niet naast zijn schoenen gaan lopen nadat de prijs - een oorkonde en 750 euro - hem zaterdag 20 maart, op de Dag van de Grunneger Toal is uitgereikt.
Vissering: "Ik ga gewoon weer ratten vangen en liedjes schrijven. Nu werk ik aan een theatershow voor 2011 waarin de sociale geschiedenis van Groningen aan bod komt. De aanpak wordt multimediaal. De show wordt ondersteund door onder meer dia's met werk van waddenschilder Geurt Busser uit Warffum." Een nieuwe cd van Vissering komt er voorlopig niet. " Ik las daarbij een rustperiode in. Om nieuwe nummers te kunnen schrijven, moet ik eerst veel 'vogelskieken' en veel reizen", zegt hij.
Voor het geld dat bij de K. ter Laan Prijs hoort, heeft Vissering al een bestemming. Hij wil zijn gitarencollectie (een slordige vijftig stuks) uitbreidden met een nieuwe aanwinst. "Of ik al een instrument op het oog heb? Man, er zijn er wel twintig die ik nog wil hebben." De grootste trots van de Groningse zanger is overigens een instrument dat nu in opdracht van hem wordt gebouwd. Een Fender Telecaster - een elektrische gitaar - die door een houtsnijder wordt versierd met Visserings familiewapen, zijn initialen en een zeearend die de aanval opent op twee nietsvermoedende muskusratten. "Dat instrument wordt echt geweldig. En ja, ik ga er ook het podium mee op."
Vissering noemt zichzelf 'beroepsGroninger' en is naar eigen zeggen 'erg fanatiek'. Zijn liefde voor 'zijn' provincie, het landschap, de streektaal en de natuur draagt hij met 'vuur en verve uit', stelt de jury van Stichting t Grunneger Bouk. "Met zijn liedjes en teksten weet hij een breed publiek te bereiken en te beroeren:"

terug naar Alex Vissering

Deze pagina is bijgewerkt op