Dagblad van het Noorden op het web

'Moi elkenain!' maakt breed publiek warm voor 't Grunnegers'

De ongeveer 5000 lezers van Toal en Taiken en de abonnees van het literaire blad Krödde hoeven geen moeite doen om Moi elkenain! te bemachtigen. Bij hen wordt de uitgave een dezer dagen in de brievenbus gestopt. Het is de bedoeling dat Moi elkenain! een nieuwe traditie wordt. Ook de komende jaren moet een dergelijke uitgave de aandacht van een breed publiek vestigen op de Dag van de Grunneger Toal.
Voorop het magazine staat een foto van een jongen met stekeltjeshaar en een flitsende bril die in een megafoon brult. "Met het blad willen wij de boel opschudden, laten zien dat wij streektaalgebruikers er zijn", zegt Henk Scholte, consulent van het Huis van de Groninger Cultuur en een van de samenstellers van Moi elkenain!. "Om dat te bereiken, moet je hard roepen."
Het streven was volgens hem om er 'een bewaarexemplaar van te maken, een uitgave die de mensen niet zo snel bij het oud papier flikkeren'. Scholte hoopt dat de eerste Dag van de Grunneger Toal – die zoals eerder gemeld wordt opgezet als een soort uitmarkt waar kan worden geproefd van van alles op het gebied van de Groninger streektaal – zo'n 1000 bezoekers trekt. "Daar zouden wij blij mee zijn." Moi elkenain! kreeg bewust een luchtige opzet om de drempel voor een bezoek aan het gratis toegankelijke evenement zo laag mogelijk te houden. De Groninger gedeputeerde Hans Gerritsen wenst in zijn voorwoord iedereen 'veul plezaaier mit dit biezundere tiedschrift over n bijzondere toal'.
Er staan niet alleen bondige interviews van Harry Wubs in met de 'apostel van t Grunnegs', ds. Engel Jan Struif, docente Gronings Coby Vermeeren uit Bedum en de dichtende kapster Gré Rijskamp. Het blad bevat ook speelse elementen zoals een hilarische Grunneger horoscoop, een kruiswoordpuzzel in de streektaal en een column van de Groninger streektaalfunctionaris Martin Hillenga. Verder staat in Moi elkenain! een artikel over de finale van de strijd om de Veurleescup, twee pagina's van dichter Jan Glas met een korte kennismaking met zes Groninger schrijvers, en een stuk van Joop van den Bremen over steektaalmuziek en Ede Staal. De achterpagina is gereserveerd voor het programma van de Dag van de Grunneger Toal.
Wie een exemplaar van Moi elkenain! wil bestellen, kan dat doen via www.huisvandegroningercultuur.nl. Meer informatie: www.dagvandegrunnegertoal.nl .

terug naar Dag van de Grunneger Toal

Deze pagina is bijgewerkt op