Dagblad van het Noorden op het web

'Grunneger' komische act
vlamt nog één keer

Streektaal leeft. Er is tegenwoordig verrassend veel belangstelling voor de dialecten. Zeker ook in Groningen en Drenthe, provincies die behoren tot het Nedersaksisch taalgebied. In Emmen wordt 6 maart het streektaalfestival !Reur! gehouden, waarop de jaarlijkse streektaalprijzen van Dagblad van het Noorden worden uitgereikt. Meer dan twintig acts komen voorbij. De komende weken besteden wij op deze plaats aandacht aan het evenement, dat vele aspecten van de streektaal, zeker ook de muzikale, een podium biedt.

EMMEN - Het festival !Reur! toont begin volgende maand glashelder aan dat streektaal niet iets stoffigs hoeft te zijn waar vooral ouderen zich mee amuseren. Zo wordt het avondprogramma in de Emmer Muzeval afgesloten met Mooi Wark, onversneden Drentse boerenrock rond thema's als bier en de door deze band veelbezongen 'blote kont'. Voorheen de Bende mit Pazzipanten zorgt verder voor gortdroge Grunneger humor met een selectie van muziek en sketches uit de gelijknamige theatershow.
Een clip uit die show – Bie de Lidl, een lofzang op deze supermarktketen – werd enige tijd geleden spontaan een megahit op internet via de website YouTube. Honderdduizenden mensen uit het hele land luisterden naar het hilarische nummer (Chips bie de Lidl/Haalve kips bie de Lidl/En ham bie de Lidl per homp …) en genoten van de typetjes Tammo en Elzo. Hele volksstammen kennen het nummer uit hun hoofd. En ook in De Muzeval kan het publiek er nog eens om lachen. De 'dikste hit' uit de show brengt het Groninger gezelschap daar zeker ten gehore, meldt Peter de Haan uit Zuidhorn.
De Haan, Frank den Hollander en Alina Kiers bestijgen er samen met de pazzipanten (participanten dus) Jan Veldman en Harry Niehof en de begeleiders Kees Alkema (slagwerk) en Lex Koopman (gitaar) het podium om in deze samenstelling nog één keer te vlammen. Het wordt de laatste keer dat ze repertoire brengen uit hun sinds 2008 ongeveer zestig keer opgevoerde programma: een grotendeels Groningstalige show van de fictieve commerciële zender Radio Hongerige Wolf, compleet met liedjes en jolige radiospots.
Dat er in de toekomst nog eens een gezamenlijk project komt, sluit De Haan echter niet uit. Voorheen de Bende mit Pazzipanten (ondertitel: Wie worden ook over televisie oetzend!) is de betrokkenen prima bevallen. Het programma is eerst vastgelegd op een goed humeur-cd. Tevens werd een opvoering van de show in Martiniplaza in Groningen op dvd gezet. Een schijfje dat werd voorzien van tal van extroas.
Deze registratie is in de categorie 'cd & dvd' genomineerd voor de DvhN-streektaalprijs. De Haan hoopt er het beste van: "Wij vinden het een erg geslaagd product, hebben de show met heel veel plezier gemaakt. Ik denk wel dat wij tot de kanshebbers behoren, al ken ik de concurrentie niet zo goed."
Voorheen de Bende mit Pazzipanten staat tijdens !Reur! vanaf 23.00 uur op het podium in de grote zaal.
Andere Grunneger groten op het festival zijn onder anderen zanger en liedjesschrijver Erwin de Vries, zingende muskusrattenvanger Alex Vissering, dichter Henk Puister en hoogleraar Gronings Siemon Reker. Alleen voor het avondprogramma van !Reur! in De Muzeval moet worden betaald (reserveren: www.muzeval.nl of 0591- 617000), alle andere activiteiten zijn gratis. Meer informatie: www.reur-festival.nl .

terug naar Voorheen de Bende

Deze pagina is bijgewerkt op