Dagblad van het Noorden op het web

Droogkomisch Lidl-lied
is spontane megahit

meer aan 400.000 hits
voor Voorheen De Bende

Nederlanders amuseren zich massaal met een droogkomische Groninger lofzang op de Lidl-supermarktketen. Clips met het nummer Bie de Lidl zijn op de website YouTube al meer dan 400.000 keer bekeken. 'Chips Bie de Lidl, Halve kips Bie de Lidl.'

Door Bouwe van Norden

GRONINGEN . Een nummer uit de Groninger theatershow Voorheen de Bende mit Pazzipanten groeit spontaan uit tot een megahit. Clips met het leutige liedje Bie de Lidl zijn al ruim 400.000 keer bekeken en beluisterd op de website YouTube. Niet alleen noorderlingen moeten er om lachen. Uit veel reacties blijkt dat Randstedelingen de Groninger tekst - Chips bie Lidl/Halve kips bie de Lidl/En ham bie de Lidl per homp - ook moeiteloos begrijpen en er een goed humeur van krijgen.
Het supermarktconcern Lidl wrijft zich in de handen over het succes van het Grunneger nummer. Publiciteit is immers nooit weg. Zeker in een tijd van supermarktoorlogen is extra naamsbekendheid welkom. Via mailtjes werd het hoofdkantoor van het bedrijf in het Noord-Hollandse Huizen getipt over de noordelijke hype, die nu uitwaaiert over de rest van het land.
"Bie de Lidl heeft ons aangenaam verrast. Hier zijn wij blij mee. Wij verstaan natuurlijk niet alles, maar wij vinden dat het Groninger gezelschap leuk met de Lidl omgaat. Negatieve reacties op dit lied hebben wij niet gekregen", zegt Lidl-woordvoerder Cees Verkerk. Plannen het Lidl-lied zelf voor reclamedoeleinden te gaan gebruiken, heeft de grootgrutter volgens hem niet.
Toeval speelt een grote rol bij de enorme populariteit van Bie de Lidl. Gitarist, zanger en liedjesschrijver Harry Niehof uit Groningen - een van de Pazzipanten - maakt duidelijk dat het als tussendoortje is ontstaan. Radio Noord-presentator Eric Bals bedacht er spontaan een clip bij waarin samen met het nummer het Lidl-logo en een reeks producten voorbijtrekken. "Nadat hij het op YouTube had gezet, is het liedje een eigen leven gaan leiden", zegt Niehof, die ook aan Bie de Lidl werkte.
Frank den Hollander van Voorheen de Bende (vroeger bekend als Rooie Rinus) onthult dat groepslid Alina Kiers al een tijd rondliep met de kreet Bie de Lidl. Samen met Pazzipant Jan Veldman schreef hij de droogkomische tekst over 'de Lidl in Ganzedijk' in een melige bui in één middag. Hij noemt het echt een ontzettend niemendalletje'.
Ondanks het succes komt er geen cd-single. "Dat heeft geen zin, ze worden haast niet meer verkocht." Bie de Lidl en de andere nummers van de cd Voorheen de Bende mit Pazzipanten zijn wel bij iTunes te downloaden. Voor de hit moet 99 eurocent worden betaald.

Jos (6) 'superfan'

Van de theatershow 'Voorheen de Bende mit Pazzipanten', die inmiddels is afgesloten, komt naar verwachting in maart een dvd uit. De opnamen daarvoor zijn gemaakt in het Groninger Martiniplaza. De populaire Lidl-clip wordt hier ook op gezet. Ondertussen spelen fans enthousiast in op de hype. Zo staat nu ook een vertederend filmpje van de zesjarige Jos ('superfan') op YouTube; die zijn versie van 'Bie de Lidl' brengt (ruim 9000 keer bekeken). Ook is op YouTube het Groninger 'Bie de Lidl' gekoppeld aan een Duitse clip waarin op muziek van The Village People (Y.M.C.A.) de lof wordt gezongen van concurrent Aldi (A.L.D.l.).

terug naar Voorheen de Bende

Deze pagina is bijgewerkt op