Dagblad van het Noorden op het web

'Bijzonder dat een dichter zijn werk zingt'

De Grunneger dichter Jan Glas en pianist Boelo Klat staken drie jaar in opnames voor een bijzondere cd. Klat zette Glas' werk op muziek: twaalf gezongen gedichten en twee solocomposities voor piano. Glas & Klat luidt de titel sober. Het resultaat van de ongewone samenwerking wordt zondagmiddag 20 april om 15.00 uur gepresenteerd in café Het Rode Hert in Roderwolde. Glas licht het project toe.

Door Bouwe van Norden

Waarom zingt u uw Groninger gedichten?
"Boelo Klat heeft samengewerkt met zangeres Hanneke Kappen. Zij gebruikten onder meer teksten van mij en zetten die ook op cd. Nadat dit duo klaar was, ben ik met Boelo doorgegaan. Op een bepaald moment moesten wij een clip voor de promotie van het Hogeland maken, maar konden wij geen zanger vinden. Uiteindelijk heb ik het toen zelf geprobeerd en dat beviel Boelo. Het klonk wel goed (de clip is te vinden op YouTube, red.). Nee, dat verbaasde mij niet Ik zing thuis veel en graag. In de woonkamer, de keuken en de badkamer, het maakt niet uit. Toch zijn wij driejaar-in etappes bezig geweest met het opnemen van mijn gedichten." Plaagde uw handicap u hierbij? "ls ik voordraag en zing, stotter ik niet. Daarom treed ik ook graag op."

Hoe is het om je gedichten te zingen?
'Het is heel bijzonder dat een dichter dit doet. Boelo is meer dan een begeleider. Het is een mooi samenspel geworden tussen' stem en piano. Al was het eerst ontzettend wennen. Die gedichten zijn zo 'mijn' tekst, dat het vreemd is wanneer een ander daar iets aan, toevoegt. De liederen die zijn ontstaan, zijn echter de enig mogelijke uitkomst van onze samenwerking. Ze hadden gewoon niet anders kunnen worden. Soms heb ik de tekst voor de cd aangepast, omdat er te veel woorden in een lied zaten. Daar ben ik niet vervelend in. Het woord is niet heilig."

Zijn het Ede Staalachtige nummers geworden?
"Nee, Boelo componeert in een jazzidioom. Het is muziek waar je aan moet wennen, geen doorsnee liedjes, die willen wij niet maken. Wel is het heerlijk om in het Gronings te zingen. Die taal met z'n lange klinkers, zoals in haart en z'n vaak half ingeslikte n, leent zich goed voor zang."

Welke op muziek gezette gedichten vindt u het mooist?
"Ind september uit de bundel De vangers van zummer is heel goed gelukt. Net als Op zuik. Dit nummer staat in geen enkele bundel. Ik heb het ooit voor Hanneke Kappen geschreven."

Hoe groot is de oplage?
"In eerste instantie zijn er 750 cd's gemaakt. We hebben, wij ook al tien keer opgetreden. De reacties zijn lovend. In Enschede kregen ex-Groningers er heimwee door. 'Wat een prachtige taal is dat Gronings', zeiden ze. je kunt er dan ook van alles doen: heel plat laten klinken, maar ook heel zacht. Het is niet - zoals sommigen denken - een taal waarin je alleen kort door de bocht kunt. Plannen vooreen volgende cd met gezongen gedichten zijn er al. Waarschijnlijk komen daar vertalingen van werk van Rilke op (waarmee de DvhN¬streektaalprijs 2007 is gewonnen, red.). "

• CD-PRESENTATIE
Het eerste exemplaar van de cd 'Glas & Klat' (€15) wordt zondag 20 april om 15.00 uur in café Het Rode Hert in Roderwolde overhandigd aan Henk Scholte van het Huis van de Groninger Cul¬tuur. Jazztrio Klatwerk 3 treedt op. Entree gratis.

terug naar Jan Glas

Deze pagina is bijgewerkt op