Dagblad van het Noorden op het web

ACHTERGROND •
INTERVIEW STREEKTAALHIPHOPPER OLAF VOS
TEVREDEN OVER NIEUW 'SPAIGELPLOATJE'

'Zelfs over duur van stiltes
is nagedacht'

Olaf Vos (35) van de Bond tegen Harries is tevreden. De streektaalhiphoppers brengen op 7 december hun eerste 'volwassen cd' uit. Regen luidt de titel van het twaalf nummers tellende album, waarop het niet alleen maar 'lang leve de lol' is.

Door Bouwe van Norden

ANNEN. Een paar jaar geleden, toen Tom Ritsema uit Zuidhom en ik - geïnspireerd door de Beasty Boys - met de 'Bond' begonnen, moest het vooral grappig zijn. Het hoefde nergens over te gaan. Ons eerste volwaardige album gaat echter wel ergens over. Het is een persoonlijk dagboek in cd-vorm geworden. Ik ben er blij mee dat de nummers die er op staan in deze vorm zijn vastgelegd", zegt Olaf Vos.
Behalve als muzikant is hij ook wereldberoemd in Groningen als leraar Grunneger toal in een dagelijks RTV Noord-programma. De tegenwoordig in Annen wonende Groninger heeft samen met Ritsema en deejay Andy Godderis lang gesleuteld aan Regen om er voor te zorgen dat het album één geheel vormt. Zelfs over de duur van de stiltes tussen de nummers is diep nagedacht, stelt Vos.
Thema's die op het laatste schijfje van de Bond tegen Harries een belangrijke rol spelen zijn het 'Groninger gevoel', liefde, Vos' noodgedwongen beperkte omgang met zijn zoontje Eowyn en het vaderschap. Het titelnummer Regen is opgedragen aan de door ziekte getroffen gastmuzikant, bassist Dave Blokland uit Groningen.
'Emocore' noemt Vos de song waarin hij uitschreeuwt hoe onrechtvaardig hij het vindt dat de musicus nu strijd moet leveren tegen een ernstige aandoening. De 'Bond' draagt op deze manier uit mee te leven met Blokland. "As t regent din regent t op alle doaken, mor woarom regent t din nait bie die?", zingt Vos, die uitlegt dat als het op alle doaken regent iedereen het goed heeft.
Toch is de cd niet helemaal doortrokken van melancholie, vindt de streektaalhiphopper: 'Wij wilden niet dat het album heel zwaar zou worden. De nummers zijn heel divers. Van vrolijke meezingers, tracks met ska-invloeden, relaxte rap tot keiharde metal rap. Alles valt heel goed in elkaar."
Op Regen staan enkele nummers die al eerder zijn uitgebracht, zoals de lekker stevige voetbalsingle De FC en Ik bin dien pa. Ook Haarst - recent nog hoog genoteerd in de hitlijst van RTV Noord - is op het schijfje te vinden. Een oude bekende is voorts een rap-evergreen -'hip hip, hip hip hop, most d'r ook eeehh mosterd op'- van Pé Daalemmer.
Grunneger rep heeft de 'Bond' de klassieker genoemd. Pé (Peter de Haan) zingt mee op de coverversie.
Begin volgend jaar hoopt de Bond tegen Harries de regionale hitparade te bestormen met een clip van Boerachteg. Vos wil met deze compositie bij een breed publiek de aandacht vestigen op Regen, waarvan hij en Tom Ritsema in eigen beheer 1000 exemplaren hebben uitgebracht.
Hij vindt het mooi meegenomen dat hiphop in de streektaal jongeren naar het Gronings lokt, maar voor de artiest is dat niet de hoofdzaak: "Het gaat mij in de eerste plaats om de muziek, zonder muziek kan ik niet. Wij hebben ontdekt dat het compacte Gronings heel geschikt is voor rapteksten."

• CD REGEN

De cd Regen van de Bond tegen Harries wordt op 7 december gelanceerd in het RTV Noord-programma De week bekeken. Vanaf 10 december ligt het schijfje in de winkel. Het kost 15 euro. Bestellen kan via bondtegenharries@home.nl Gastmuzikanten op Regen zijn niet alleen Dave Blokland en Peter de Haan. Ook Herman Grimme (toetsen), Jetse Goris (drums), Rinse Weersma (gitaar), Andy Godderis (dj-werk zoals beats en scratchen) en Fransien Kuipers (zang) dragen een steentje bij.

terug naar Bond Tegen Harries

Deze pagina is bijgewerkt op