Stad & Lande op het web

‘Groningers, wees trots op jezelf.
En op je cultureel erfgoed.'

Jaap Alkema is bekend als producent en regisseur van Groningstalige programma's voor RTV-Noord. AI jaren verzorgt hij voor de radio programma's als Rond de Stamtoafel, de Noorderrondrit en bij Noordbrouk Rechtsaf. Maar ook tv-programma's als TV-Grunnen en de oudejaarsshow Alle 50 Goud komen mede uit zijn koker.

Alkema: ‘Alle programma's, of het nu voor radio of tv is, hebben dezelfde kenmerken: laagdrempelig, naar de mensen toe, dus op locatie, en een mix van amusement en overdracht van cultuur. Ik wil graag zoveel mogelijk mensen met cultuur in contact brengen. Door de mix - een beetje VARA-achtig - bereik je grote groepen mensen.’ Ondertussen werkt hij al 38 jaar voor de regionale omroep, waarvan 25 jaar als producent en regisseur.

Daarnaast heeft Jaap Alkema zijn sporen verdiend als bedenker en uitvoerder van diverse culturele projecten door de hele provincie Groningen. De Stichting Kronkels door Fivelingo is er één van. Doelstelling is het promoten van de schoonheid van het Damsterdiepgebied middels een aantrekkelijke en uitdagende culturele programmering. Alkema noemt het ‘de Geheime tuin van het Noorden, omdat men vaak niet door heeft wat voor mooi stukje Groningen het is. Het is de bedoeling om in iedere bocht van het Damsterdiep bij wijze van spreken iets te organiseren.’ En dat gaat van tango in de Witte Molen van Ten Boer tot aan muziek in de gerestaureerde kerk van Woltersum. Voor de scholen is een hoorspel over molens in de maak, aanhakend bij het jaar van de molens in 2007. Het krijgt de intrigerende titel ‘De meester van de zwarte molen’. Per project houdt een actief stichtingsbestuur zich bezig met financiering en organisatie, terwijl Alkema de culturele kant voor zijn rekening neemt.

Een ander project is Stichting Nij, die Alkema samen met Derk Bosscher (weerman van TV Noord) heeft opgezet. De stichting zou drie jaar actief zijn, maar er is nog een extra jaar aan vast geplakt. De laatste muzieknummers, met de kenmerken Gronings én eigentijds, komen dit jaar nog uit. Alkema: ‘Bedoeling was de Groningstalige muziek een impuls te geven en uit de melangolieke sfeer te trekken. Muzikanten konden niet alleen een subsidie voor tekst en muziek krijgen, maar ook voor het maakproces, wat heel bijzonder is.’ Een deskundige jury adviseerde, een grote geldschieter, Henk Koop van de Koop-Groep, zorgde voor financiële armslag. Al was niet iedereen gelukkig met de controversiële benadering van de Groningse muziekcultuur, Alkema kijkt tevreden terug: ‘Stichting Nij heeft fantastisch mooie nummers opgeleverd en nieuwe artiesten ontdekt.’

Jaarlijks voert Jaap Alkema samen met het Regionaal Cultuurplan Noord Groningen (een samenwerkingsverband van de Provincie Groningen, de gemeenten De Marne, Winsum, Bedum, Delfzijl, Ten Boer, Appingedam en Eemsmond) en de fondsen een bijzonder cultureel project uit. Binnen een van te voren aangewezen gemeente kiest Alkema één dorp. De keus wordt bepaald vanwege de cultuurhistorische waardevolle plekken ervan. In 2006 was gemeente Eemsmond aan de beurt. Alkema koos voor Usquert om kunst en cultuur op locatie te programmeren onder de naam Mooi Usquert. In 2007 volgt Mooi Winsum. ‘Noord-Groninger artiesten maken het leeuwendeel van het programma uit. Dichters, kunstenaars, theater en muziek in huiskamers, tuinen en gewoon op straat. Kleinschaligheid en beleving staan voorop! En een zeer belangrijke voorwaarde is dat er een vervolg moet komen vanuit de dorpen zelf.’ En daar komt de schoolmeester, die Jaap Alkema ruim 30 jaar is geweest, om de hoek kijken. Zijn leitmotiv is mensen stimuleren en ervan te overtuigen dat ze meer kunnen dan ze denken als het gaat om cultuur. Zoals hij het zelf zegt: ‘Groningers, wees trots op jezelf. En vooral ook op je erfgoed!’

Gronings erfgoed is ook het thema van de meest recente bezigheid van Alkema: een dramaserie voor TV-Noord. Alkema: ‘De serie ‘Boven Wotter’ is geen soap, maar een drama van eigen bodem. De vele omgevingsbeelden en grote dosis Groningse cultuur maakt dat het een echt Gronings product is. Er zal trouwens niet uitsluitend in het Gronings worden gedraaid. Het wordt ook deels in het Nederlands opgenomen.’ Jan Veldman schrijft het verhaal dat speelt in de Blauwe Stad. De twaalfdelige serie zal in het najaar van 2007 te zien zijn bij TV Noord.
www.jaapalkema.nl

terug naar Jaap Alkema

Deze pagina is bijgewerkt op