Dagblad van het Noorden op het web

Rinus & Pé zijn klaar voor tournee

Jacques J. d'Ancona

Groningen - Eind '84 nam een schilderachtig duo afscheid, maar ze komen terug, Rooie Rinus & Pé Daalemmer. Met een tournee langs dorpshuizen en cafépodia vieren Frank den Hollander en Peter de Haan het feest van een reünie.

De fans kunnen niet wachten tot het zover is, blijkt uit de boekingen bij Martiniplaza in Groningen. Daar staan ze op 6 en 7 oktober op een immens podium, vanzelfsprekend begeleid door de band de Containers, omstuwd door batterijen van licht, geluid en videoschermen.
Ze pakken het stevig aan. Op 16 september is in Zuidhorn het eerste optreden in een serie van negen. Op gezag van Peter de Haan mag dat geen 'try out' heten. "We beginnen. Gewoon. Kleinschalig, dus nog zonder band en zonder Carmen Schilstra (Gré Daalemmer), om toe te werken naar de avonden in Groningen. Bij de kassa van Martiniplaza hebben ze geconstateerd dat we een mooi publiek hebben. Dat is ook zo. Tot ver in Drenthe zitten fans en daar gaan we dus ook langs met onze toer. Daarnaast is het heel leuk dat er zoveel aanvragen komen van mensen die de akkoordenschema's willen hebben. Dat kan. Er komt een Songbook met teksten en notenschema's van ons hele repertoire van 26 liedjes. Ik kan zelf geen noot lezen, is ook niet nodig. We hebben hulp gehad van Jur Eckhardt die het materiaal heeft uitgeschreven. Daar blijft het niet bij. Er is straks ook een dvd met verrassende extra's."

Rage
In 1980 verscheen het duo Rinus & Pé aan de Groninger horizon. Het werd een rage. Velen vonden het vervelend dat ze vier jaar later stopten, maar in de Groninger Stadsschouwburg werd het een gekke, onvergetelijke afscheidsavond, onder meer met Bert Visscher in zijn creatie van koningin Juliana... In 1988 kwamen Den Hollander en De Haan via een gedaanteverwisseling terug als De Bende van Baflo Bill, met Aliena Kiers aan hun zijde en Rolf Schreuder als dj. Met enkele programma's bespeelden ze alle denkbare circuits.
De wedergeboorte van Rinus & Pé is een tussendoortje met een professionele inslag. Peter de Haan betreurt het dat drummer Jan Willem Leenslag er niet bij kan zijn. Hij is ziek en wordt vervangen door Eric Poort. De andere Containers zijn er wel: Herman Grimme, Jaap Heimans, Gijs Salentijn en Carmen Schilstra. Ze verwachten een landelijk bekende muzikant als mysterieuze gast. Peter de Haan: "We hebben er veel zin in. Voor Martiniplaza is de entreeprijs 25 euro, één euro per jaar. Omdat er zoveel belangstelling is hebben we het zo geregeld dat er per avond in de hal 2000 zitplaatsen zijn en ruim 1500 staanplaatsen."

Tournee
Reünie Rooie Rinus & Pé Daalemmer. 16/9: Zuidhorn, In 't Holt; 17 en 18/9: Engelstede, Engelbert; 24/9: Oosteinde, café Reinders; 25/9: matinee Zuidwending, Dorpshuis; 29/9: Groningen, Grand Theatre, inclusief Grimme en Schilstra; 30/9: Loppersum, marktplein; 2/10: Groningen, Plato, Songbook en signeersessie; 5/10: Groningen, Huize Maas, generale; 6 en 7/10: Groningen, Martiniplaza, voltallige bezetting.

terug naar Rinus en Pé

Deze pagina is bijgewerkt op