Dagblad van het Noorden op het web

Niehof vindt draai met
Groningstalige teksten

Door Peter van der Heide

Met Los Bomberos ontpopte Harry Niehof zich vorig jaar als een singer-songwriter die uitstekend uit de voeten kan met teksten in het Groningse dialect. Nu is er 'Altied Onderwegens', de eerste solo-cd waarop Niehof zich volledig op het Gronings stort. 'Cuba Blues, de plaat die ik met Los Bomberos heb gemaakt, blijkt een goede manier te zijn geweest om met Groningse vooroordelen af te rekenen.'

De in Middelstum geboren Niehof heeft zijn draai helemaal gevonden. Nu hij Abraham heeft gezien en Groningstalige teksten schrijft, liggen de ideeŽn voor het oprapen. " Ik luisterde laatst nog naar Lucinda Williams en kwam tot de ontdekking dat haar muziek doortrokken is van het Amerikaans zijn. Dat kan je als Nederlander alleen maar nadoen. Daarbij komt, ik vind het ook steeds raarder dat je als Groninger Engelstalig zingt voor Groningers." En hoewel Niehof jarenlang in het Engels, op rhythm-'n-blues gestoelde, persoonlijke liedjes schreef, erkent hij dat het nieuwe materiaal dichterbij hem ligt. "Het komt ook gemakkelijker uit mijn vingers."
Voor Altied Onderwegens zocht Niehof de samenwerking met Herman Grimme (Jazzpolitie). Daarvoor zette Niehof zelfs zijn eigenwijsheid aan de kant die hem op zijn vorige cd Broken Lines nog hinderde. "Toen ik zijn cd hoorde, wist ik: die man moet ik hebben. Zijn muziek heeft iets broeierigs." In de praktijk kwam het er vervolgens op neer dat Niehof op akoestische gitaar geschreven, melancholieke liedjes aanleverde waarmee Grimme als arrangeur vrijuit kon stoeien. Soms bleef er niets over van het originele werk, soms beperkte Grimme zich tot het versieren van het nummer. "Hij heeft goed naar de teksten geluisterd en het geluid bepaald. Wat hij ook deed, ik vond het resultaat altijd schitterend."
Op een zestal liedjes zijn ook contrabassist Arnold Veeman (The Yellowish Summer Evening) en drummer Jan Pijnenburg (Doe Maar) te horen. Pijnenburg leerde hij via via kennen en hun gedeelde liefde voor Spanje deed de rest. Niehof bracht vijf maanden door in de boerderij van Pijnenburg in AndalusiŽ. Daar, ver van huis, schreef hij uiteindelijk ook Pure Laifde, het nummer waarbij ook een videoclip is gemaakt. Niehof ziet de kwaliteit van muzikanten die in het Gronings zingen geleidelijk verbeteren. "Eerder vond ik maar weinig Groningstalige muziek mooi. Nu zijn er mensen als Arnold Veeman, Alex Vissering en ook Erwin de Vries die ik waardeer. En zelf probeer ik Lex Koopman mee te krijgen, hij heeft ondertussen twee Groningstalige nummers."

De cd Altied Onderwegens wordt uitgebracht door Silvox en gedistribueerd door Coast To Coast.
terug naar Harry Niehof


Deze pagina is bijgewerkt op