Dagblad van het Noorden op het web

'Traditie' is het succes van Tuutjefloiters-festival

Harry Wubs


HOOGEZAND - Het is de traditie, zegt Geert Kuiper, de 'vader' van de groep. Die lokt al tien jaar lang de fans van De Tuutjefloiters naar theater 't Kielzog in Hoogezand. Groep en publiek hebben het ooit zo afgesproken. Dat was toen de ooit succesvolle familie Kuiper besloot als groep te stoppen.

Maar De Tuutjefloiters (flierefluiters) leven voort in de naam van hun jaarlijks festival in Hoogezand. Uit alle uithoeken van de provincie komen de fans aangereden. Daar horen ze flarden van het verleden: Fransien (nog steeds als Groninger zangeres actief op de solotour), An, die speciaal voor elk festival een nieuw liedje schrijft en zelfs Geert, die de accordeon nog wel eens voor de buik wil hangen voor enige begeleiding.
Denk niet dat het alleen nostalgie is. Het bleek zaterdag toen in 't Kielzog het tiende(!) festival werd gehouden. Ellen Kiewiet is een eigentijds artieste, geboren in Hoogezand, hier weggetrokken om elders carrière te maken. Ze probeerde in Hoogezand ten dele een Gronings repertoire uit, zong enkele liedjes van Ede Staal en raakte twee keer haar tekst kwijt.
Er was niemand onder de bezoekers die er kwaad van sprak. Wel was er vooral meeleven met de charmante verschijning op het podium die als niet-dialectspreekster toch dit repertoire aandurfde. In dit soort dingen schuilt wellicht ook het geheim van het succes van het Tuutjefloiters-festival. Niet alles hoeft gladjes te verlopen en er mag best eens wat mis gaan. Het publiek klapte graag en gretig. Voor Rien van Boven (een nieuwe zanger aan het Groninger front), voor Alie Hensens, Alex Vissering en Siemen Pommel en zelfs voor 'vertellers' als Jan J. Boer, Jaap Nienhuis en Kees Visscher. En zo gaat het Tuutjefloiters-festival alweer op naar zijn elfde editie. Geert Kuiper (76) weet niet of hij daarbij nog wel zo'n overheersende organisatierol wil spelen. "Ik had er toch al niet op gerekend dat het tien jaar zou duren", zegt hij. "En evenmin weet ik hoe lang we nog door zullen gaan. Ik vind dat Fransien het nu maar over moet nemen".

terug naar Tuutjefloiters-festival

Deze pagina is bijgewerkt op