Dagblad van het Noorden op het web

Uniek project 'zangduo'

Winschoter Jan Johannes en Walter Jakobsen uit Finsterwolde hebben beiden een maand geleden de cd-single De Vlinder gelanceerd: Eerstgenoemde heeft het gevoelige lied over liefde, dood en afscheid in het Gronings en Nederlands opgenomen. Jakobsen alleen in het Nederlands. „Een uniek project", aldus het illustere duo. „Dit is nooit eerder gedaan."

door Arjan Brondijk

FINSTERWOLDE / WINSCHOTEN - ,,Walter had het idee en ik liep al een tijdje rond met de gedachte", zegt Johannes als hem naar de ontstaansgeschiedenis van de schijf gevraagd wordt. „Volgens mij was het toch iets anders. Jan wilde de plaat eerst niet in het Gronings inzingen: Ik heb hem toen overtuigd, dat hij dit wel moest doen", corrigeert Jakobsen zijn kompaan.
Waar de Winschoter gokt op airplay, in Stad en Ommeland, streeft de Finterwolder naar landelijke bekendheid. „Deze single moet mijn grote doorbraak worden. Of dit gaat lukken is van veel factoren afhankelijk, maar ik heb genoeg ervaring in de muziekwereld om te weten of een nummer kwaliteit heeft. Ik ben, zelfs arrogant genoeg om te zeggen, dat De Vlinder binnen 3 tot 6 maanden heel hoog in de Nederlandse hitparade staat.''

De broer van
Jakobsen, inderdaad de broer van Pascal, leadzanger/gitarist van Blof, is na zijn vertrek uit Zeeland al geruime tijd professioneel met muziek bezig. Na zijn studie aan het conservatorium in Tilburg werkte hij als artiestenbegeleider, om vervolgens naar Groningen te vertrekken om daar als professionele muzikant zijn brood te verdienen. „Ik heb alle schepen achter me verbrand om mijn doel te bereiken." De doorbraak kwam er echter niet. „Nee, jammer genoeg liep het iets anders dan ik me had voorgesteld."
Om de platenbonzen in het Hilversumse wakker te schudden door de familierelatie met Pascal te benadrukken doet Walter bewust niet. „Nee, waarom ook? De kans bestaat dat je dan automatisch wordt vergeleken. Ik vind dat je het op eigen kracht moet zien te redden en dat je niet moet profiteren van de naamsbekendheid van je broer. Als ik een interview houd voor een radiozender of een krant en men vraagt mij of ik de broer ben van Pascal dan ontken ik dit niet. Ik loop er echter niet mee te koop."

Naamsbekendheid
Per jaar komen honderden singles uit. Je hoeft de naamsbekendheid van Pascal niet uit te buiten, maar zijn bekendheid zou wel kunnen helpen om boven de 'grauwe massa' uit te steken.
„Zou kunnen, maar zoals gezegd, ik ben overtuigd van mijn eigen kwaliteiten en overtuigd van de kwaliteiten van De Vlinder. Op dit moment wordt de single al op circa 30 radiostations gedraaid. Sommige stations draaien de single zelfs een aantal keren per dag."
De Groningse versie is ook al diverse keren gedraaid op Radio Noord en de regionale zender Radio Westerwolde. „Prachtig", zegt Johannes. „Het is toch een stuk waardering. Kijk, dat mijn familie en vrienden het nummer mooi vinden is aardig, maar daar koop ik niets voor. Als de single door anderen wordt aangevraagd, zegt mij veel meer. Ik ben nog maar net bezig met muziek:`' Als jouw nummer vaak wordt gedraaid, is dat toch een stimulans om in de muziek verder te gaan en om bijvoorbeeld zanglessen te volgen. Ik ben overigens ook behoorlijk trots op De Vlinder. Hoewel ik nog nooit in het Gronings had gezongen klinkt het goed."
Jakobsen schreef de tekst, waarna Henk Puister de Groningse vertaling op papier zette. De single werd opgenomen in de studio van Koos Greveling in Zuidbroek. „We hebben elkaar vervolgens vrijgelaten hoe de tekst te zingen", zegt Jakobsen: „Ik zing de tekst ingetogener dan Walter, die ervoor gekozen heeft meer passie in de woorden te leggen", vult Johannes aan.

Podiumervaring
Stel dat de single aanslaat, wat is dan de volgende stap? Johannes: „Uiteraard komen er dan live-optredens en misschien dat ik zelf nummers ga schrijven." Jakobsen is duidelijk een paar stappen verder dan zijn collega. Ik heb natuurlijk al een behoorlijk lange periode podiumervaring. Daarnaast heb ik nog 11 teksten liggen. Ruwe ideeën. Nog geen demo's, maar hoe de nummers er uiteindelijk uit komen te zien, heb ik al wel in mijn hoofd. Waarschijnlijk zullen de nummers qua stijl vergelijkbaar zijn met het werk van bijvoorbeeld Stef Bos en Wim Sonneveld", besluit de Finsterwolder.

terug naar Jan Johannes

Deze pagina is bijgewerkt op