Nieuwsblad
van het noorden

opgegaan in het Dagblad van het Noorden

NNO brengt symfonisch
eerbetoon aan Ede Staal

GRONINGEN - Het Noord-Nederlands Orkest (NNO) en de zanger Arno van der Heyden en zangeres Rika Dijkstra brengen een eerbetoon aan de Groningse troubadour wijlen Ede Staal. De stukken van Staal worden voor het eerst in een volledig symfonische bezetting uitgevoerd.

Naast acht voor het symfonieorkest gearrangeerde liederen van Staal voert het orkest op 28 en 29 juni een aantal stukken uit die ,,de ziel van Staal en het Groningse gevoel uitdragen'', zegt NNO-directeur J. Vierkant. Het betreft werken van Dvorak, Grieg, Tsjaikovsky en Gounod. De concerten worden gehouden in Cultureel Centrum De Oosterpoort in Groningen.
Staal (1941-1986) heeft sinds zijn dood een ongekende cultstatus verworven. Zijn liedjes in het Groningse zijn nog dagelijks op de regionale radio te horen. De leraar Engels nam in de jaren voor zijn dood een aantal lp`s op met karakteristieke nummers, die recentelijk opnieuw in de aandacht kwamen doordat ze te horen waren in de film De Poolse Bruid.
Zanger/cabaretier Van der Heyden verwierf faam met het muzikale Trio Kloosterboer, dat begin mei zijn afscheidstournee afsloot. Dijkstra treed samen met haar partner Wouter de Koning al jaren op als het zangduo De Koning en de Dame.
De arrangementen van Staals nummers worden speciaal voor de twee concerten gemaakt door De Koning en de Groningse componist Henk Meutgeert. Eerder bracht het NNO al nummers van de Friese formatie De Kast in een symfonische uitvoering. Als de concerten rond Ede Staal aanslaan, overweegt het NNO meer te gaan ondernemen rond de Groningse zanger. (ANP)

Een gelijkluidend artikel verscheen onder de titel
"Symfonisch eerbetoon aan troubadour Ede Staal"
in het Deventer Dagblad op 1 juni 2001

terug naar Ede Staal

Deze pagina is bijgewerkt op