Groninger Dagblad

opgegaan in het Dagblad van het Noorden

'n Klain beetje weure bij
jubileum Kerkje Oudeschans

OUDESCHANS - Nait te veul weure. Organisator Willem Friedrich wilde desondanks de dag dat het precies 25 jaar geleden was dat het eerste concert in het Kerkje van Oudeschans werd gehouden vieren. Op gepaste wijze en dus niet al te uitbundig. Het échte feest volgt op 20 mei, wanneer de tracritionele Oudeschansker dag het jubileumseizoen in het Kerkje afsluit. Dan heeft burgemeester Engbert Drenth zijn feestspeech ook uitgeschreven, beloofde hij. Een fles wijn voor Willem en een fraai boeket voor diens eega Gonnie deelde hij gisteren alvast uit.

Bij een feestelijke dag hoort een feestelijk concert, oordeelde Friedrich bij de samenstelling van zijn jubileumserie. In '76, direct na de restauratie van het vestingskerkje, begon Friedrich aarzelend met een aantal concerten. Mit pien in 't lief, erkende hij. 'Je weet immers niet of het idee concerten te houden in een pittoresk kerkje wel zal aanslaan. Friedrich en de Stichting Vesting Oudeschans heeft het geweten. De mixture van kwaliteit, diversiteit en informele sfeer bleek een ijzersterke formule. De grote angst van Friedrich is nu het bordje 'vol' aan de kerkdeur te moeten ophangen. Gisteren was het weer zover. "Toen ik naar Oudeschans reed, kwam ik onderweg de eerste teleurgestelde concertgangers al tegen", verontschuldigde Friedrich zich. Honderdtwintig bezoekers kan het kerkje bergen, met flink stouwen een tiental meer. "Het is de prijs van het succes", berust Friedrich. "De mensen moeten zich daardoor niet laten ontmoedigen, want een volgende keer lukt het weer wel. Het is niet altijd 'uitverkocht' in Oudeschans".

Te verwachten was dat het voor het snertconcert van de folkgroep Grensgeval storm zou lopen. Hetgeen dus geschiedde. De stemming was puik in het kerkje, muzikaal leider Henk Drent slaagde er in de concertgangers van de houten bankjes te krijgen en te verleiden tot meezingen, -klappen en -stampen. 'n Weuremoakertje dus! En op 18 maart weer te zien en te horen in Sappemeer, wanneer Grensgeval theatercafé Pierement op stelten zal zetten. Ondertussen roerde Friedrich in de snertpot, want de Olschansker snert is onlosmakelijk verbonden met muziek, kerkje en sfeer. Zunder weure.

terug naar Grensgeval

Deze pagina is bijgewerkt op