Nieuwsblad
van het noorden

opgegaan in het Dagblad van het Noorden

Ook zanger Age van der Velde
brengt 'ode' aan Ede

In de jaren 1985 en 1986 zond Radio Noord op zondagmorgen het programma 'Sloaperstil' uit. Streektaalfunctionaris Siemon Reker (inmiddels tot professor gepromoveerd) presenteerde dat en medewerking er aan gaf ook de in Groningen veelbetreurde zanger-(tekst)dichter Ede Staal. In een van de afleveringen van het programma droeg Staal het zelfgemaakte gedicht 'd' 0l boerderij' voor, waarin hij op zijn eigen wijze terugblikte naar het verleden en gelijktijdig een blik in de toekomst probeerde te werpen. Age van der Velde, zanger in het Gronings dialect heeft dit gedicht op muziek gezet en op een single-cd uitgebracht. Hij deed dat overigens los van De Stroatklinkers, die op hetzelfde idee zijn gekomen en hun cd met teksten van Ede de vorige maand al uitbrachten.
"Een toevalligheid," noemt de stad-Groninger zanger dat laatste. "We wisten van elkaar niet dat we met hetzelfde nummer bezig waren." Erg vindt Van der Velde het in elk geval niet. "Doordat mijn liedje een heel andere melodie, couplet en refreinindeling heeft zijn ze niet met elkaar te vergelijken. Het zijn gelukkig totaal verschillende liedjes geworden." Age van der Velde zegt het bewuste gedicht voor het eerst in februari van dit jaar te hebben gehoord op RTV Noord. "Bij mij ontstond toen direct het idee het op muziek te zetten. De tekst is namelijk - ondanks het feit dat het vijftien jaar geleden al werd geschreven - nog steeds actueel."
Belangrijk was voor Van der Velde dat de sfeer van de muziek overeen diende te komen met de tekst. "Ik denk dat ik daarin ben geslaagd." Omdat de Groninger zanger geen 'panklaar' lied tot zijn beschikking had in dit geval, ging hij werken in stappen. Eerst maakte hij de melodie, daarna bekeek hij waar de coupletten, de refreinen en de intermezzo's zaten en vervolgens schrapte Van der Velde wat hij niet wilde of kon gebruiken.
Het nummer slaat kennelijk ook aan bij de liefhebber van Groninger muziek, want nog voordat de cd op de markt is gebracht werden er de afgelopen maand op voorhand al vierhonderd exemplaren van verkocht. De opnamen vonden al in juli plaats, maar in verband met de vakantietijd en het maken van een nieuwe lay-out is de cd eerst nu net uitgekomen.
Het 'spaigelploatje' bevat in totaal drie liedjes. Henk Puister maakte een Groninger tekst op het lied 'Flink zijn' van Robert Long en 't Olle Dörp' komt van Van der Velde's laatste cd 'Zo mor n dag'. De tekst en muziek zijn van zijn hand.
De cd-single 'd' 0l boerderij' is omstreeks 10 oktober (morgen dus) in de platenzaken te koop. Nu al is het voor 13 gulden per stuk (incl. verzendkosten) te bestellen via telefoonnummer 050-5265975 of via email aan: agevandervelde@planet.nl

terug naar Age van der Velde

Deze pagina is bijgewerkt op