Pekelder Streekblad op het web

Kangoeroe Plof op Groningse cd

OUDE PEKELA - Zes mannen uit Pekela en omstreken zijn met het Groningstalige liedje RoNtonde te horen op een onlangs uitgebrachte verzamel cd. Het gezelschap heet Kangoeroe Plof en de cd Hoog Uit het Noorden. De Pekelder band is gevraagd aan deze cd, waarop nog dertien provinciale artiesten te beluisteren zijn, mee te werken.
Hoog uit het Noorden is de tweede cd waarop nummers van de band te beluisteren zijn. Begin vorig jaar bracht de band een cd uit ('Kangoeroe Plof komt er aan') met daarop vier liedjes. Met de wens om ooit met een volwaardige cd op de markt te komen speelt de band voort.


Jan Breider is naast percussionist ook de pr-man van de band. Ondanks dat de band momenteel geen optredens aanneemt (daarover straks meer) zoekt hij publiciteit voor de band. "Voor de cd 'Hoog uit het Noorden' is een heel leuk initiatief van een oorbellenwinkeltje uit de stad Groningen en wij staan er op. In 1998 heeft men ook al een dergelijke verzamel cd uitgebracht. Daar staan wij niet op."
De belangstelling voor de laatste cd heeft de Pekelder band te danken aan het Liedjesfestival dat men in 1998 met glans op hun naam schreef. Sindsdien is het balletje gaan rollen. Festivals, dorps- en stadsfestiviteiten, café's, dorpshuizen en schouwburgen. Waar ze gevraagd worden traden ze op.
Hoe was het gesteld met de belangstelling voor het Liedjesfestival? "Toen hadden we geen optredens. Kangoeroe Plof is speciaal voor het Liedjesfestivál ontstaan. Het waren Arie Franken en Bart Bosker, twee jongens - nou ja jongens, het zijn veertigers - die samen besloten om liedjes te schrijven. Nog voor het eerste liedje afwas, had het duo zich voor het festival aangemeld. Toen het liedje klaar was bleek het een beetje ieltjes te klinken en ging men op zoek naar muzikale versterking. Er kwam een saxofonist bij, een percussionist en een zanger met vocale kwaliteiten. Omdat we best vreemde instrumenten hadden, djembé, conga, didgeridoo en onze tekst een niet over 'ik hou van jou en blijf je trouw' ging, hebben we gewonnen."
Met het winnen van het festival hield eigenlijk het bestaan van de band ook op. Kangoeroe Plof was een proiekt en het doel was bereikt. Maar om een succesvol gezelschap waaraan zoveel plezier wordt beleefd te ontbinden vond het merendeel van de band jammer. Alleen de percussionist verliet de band en werd vervangen door Jan Breider. Het aantal nummers werden uitgebreid met louter zelfgeschreven teksten die niet gaan over het geloof of over liefde. Humor is de leidraad.
De cd 'Komt er aan' was bedoeld voor promoactiviteiten. De bandleden hadden zich na het festival een ander doel voor ogen gesteld: een volwaardige cd. Maar wegens omstandigheden staan de opname-voorbereidingen van Kangoeroe Plof even op een laag pitje. Hetzelfde geldt voor optredens. Waarom? Jan Breider: "Er heeft onlangs een wisseling plaatsgevonden in de band. Zanger Bert Weurding heeft de band verlaten en is opgevolgd door Erik Vissering. Momenteel zijn we druk bezig om Erik in de werken zodat we weer als band kunnen spelen en een cd op kunnen nemen."
Kangoeroe Plof is tussen de bedrijven door aan het zoeken naar een platenmaatschappij die de cd wil produceren. Als dat niet lukt zal de band, net als de kleine voorganger, de cd in eigen beheer uitgeven. Gezien de wilskracht van de bandleden, het plezier in het spelen en de kwaliteit van de liedjes lijkt dit slechts nog een kwestie van tijd.
Of de band dan daadwerkelijk stopt? Waarschijnlijk heeft men tegen die tijd weer een andere doel voor ogen.

'Hoog uit het Noorden' bevat naast het lied van Kangoeroe Plof ook liedjes van Wich Witch is Wich, Ad Hok, Diadeem, Fier, Kloosterboer, de Stroatklinkers, Jan Veldman, Nina Boegschoten en Sjoerd Arends, Maarten Jonkman, Shorty, Joop, Paul & Andre, Sandra en Jan Meiborg en Het Poorterskoor. De cd is voor vijftien gulden te bestellen bij Jan Breider in Oude Pekela. (614152)

Internetgebruikers kunnen voor meer informatie over Kangoeroe Plof surfen naar www.kangoeroeplof.myweb.nl.
terug naar Kangoeroe Plof

Deze pagina is bijgewerkt op