EDDY KOEKKOEK


Eddy Koekkoek (Groningen, 1950) had diverse baanrjes in de horeca. Hij was spelleider op een camping, picolo en muzikant in een stripteasebar. Daarna werd hij dj en manager van o.a. Jan Rot & The Streetbeats en diverse Groninger bands. Later exploiteerde hij een eigen muziekcafÚ Koekkoek in de Peperstraat in de stad Groningen. Daar passeerden diverse, vooral Groninger, bandjes.
Koekkoek kreeg de muziek van jongs af aan mee. Zijn vader kreeg les van Kilima Hawaiians-gitarist. Die geeft het op zijn beurt door aan zijn zoon Eddy toen die zeven jaar was. Vanaf zijn tiende kreeg Eddy ook nog accordeonles van Geert Jager.
Het eerte bandje van Eddy Koekkoek was Rocking Tigers waarmee hij o.a. thuis optrad op zijn moeders verjaardag. Daarna volgden nog vele bandjes met Koekkoek als gitarist, bassist en zanger. Daarbij The Act, Terraplane, de TBR Blues Band, Flibberty Gibbet, Eddyotic, The Race, The Seventh Son en Sensitive Man.
In 1964 vormde hij met straatgenoot Martin Schuurman het protestduo Roel en Eddy. Daar declameert Schuurman op Bob Dylan ge´nspireerde teksten waarbij Koekkoek gitaarklanken improviseert.
Omdat Koekkoek het in de jaren negentig te druk kreeg met zijn muziekcafÚ, ging hij vooral solo optreden. In 1995 won hij het Groninger Liedjesfestival met Kleintje en Diyar. In 2000 stopte hij wegens gezondheidsredenen met het muziekcafÚ. Daarna speelde hij nog sporadisch in de band Zomber.
In 2004 verscheen een cd van hem met Nederlandstalige en Groningstalige liedjes. Daarop speelt Koekkoek vooral eigen werk maar ook werk van o.a. Ede Staal.
Koekkoek was ook zijn hele leven maatschappelijk bezig. In de jaren zeventig was hij actief als actievoerder. Hij gaf vrijwillig muziekles, was medeorganisator van de actie Help de Koerden uit de nood. Hij was bestuurslid in enkele muziekstichtingen. Verder organiseerde hij een Groninger bandjesfestival Noorderslagting. Dit evenement stond aan de wieg van de latere Noorderslagonderdelen Eurosonic en Grunsonic.
Eddy Koekkoek is op 15 januari 2018 overleden.


EDDY KOEKKOEK en de PERS:

in 2006:

Groningstalige liedjes over leven, liefde en dood

EDDY KOEKKOEK op INTERNET:

EDDY KOEKKOEK heeft een eigen plek op internet !

DISCOGRAFIE:

CD:

"Oh mein Mama" (Maura Music KK 0497, 1997)
"Eddie Koekkoek" (Maura Music 2005MM167, 2004)
"Chico" (NL, 2013)

CD's samen met anderen:

"Kerstmis in Grunnen" (2001)
"Vitamic, regio Groningen (2002)
"Nij" (Stichting Nij / Maura Music 2004MM160, 2004)
"Boven Wotter" (Marista MCD 7370, 2007)
"Boven Wotter, deel 2" (RTV Noord/Marista MCD 7518, 2009)

Deze pagina is bijgewerkt op