De Stentor op het web

Fanclubleiders Henk en Ellis Overweg strikken Achterhoekse band voor fanclubdag in Podium

'Spitvirus' in Bergentheim

(Van één onzer verslaggeefsters)

BERGENTHEIM - Zo'n vijf jaar geleden sloeg het 'Spitvirus' toe bij Henk Overweg (29) uit Bergentheim. Toen ruim een jaar geleden bleek dat er geen fanclub van het Achterhoekse orkest The Spitfires meer bestond, besloot hij dan maar zelf een fanclub op te richten. De club heeft inmiddels ruim tweehonderd leden en volgende week is de eerste (jaarlijkse) fanclubavond.

Toen Henk The Spifires zo'n jaar of vijf' geleden voor het eerst zag optreden, zei hij tegen Ellis (24): 'Als wij ooit gaan trouwen, wil ik de The Spitfires op de trouwerij.' Inmiddels is het paar anderhalf jaar getrouwd, en The Spitfires hebben de muzikale omlijsting van het bruiloftfeest verzorgd.

The Spitfires zijn zestig jaar geleden opgericht in de Achterhoek. Het beroepsorkest trad in de beginjaren vooral op op feesten en trouwerijen. De band heeft inmiddels al vele personeelswisselingen ondergaan maar de laatste jaren zijn Bennie Kattenbeld, Gert Vos, Eddy Büter en boegbeeld-met-baard Hein Migchelbrink erg populair in het noordoosten van Nederland.

De band is ondermeer bekend van de nummers 'Links van Varsseveld' (ik zal oe met de piele tegen de boks an sloan), 't Kabouterlied' en 'Kaboutervrouwtje Huppeltrut, Haal an zei Ada. Hotsik'.

Honderden mensen zijn besmet met het zogenoemde 'Spitvirus'. De muziek en de bandleden spreken vele muziekliefhebbers aan. Overweg: 'Het zijn heel normale mensen, geen poespas, zoals Bennie Jolink van Normaal. Die loopt de zaal niet in tijdens een optreden, de The Spitfires wel'.

Voorzichtig
Omdat de fanclub van The Spitfires een aantal jaren geleden opgeheven is, besloot Overweg vorig jaar augusus zelf een officiële The Spitfires-fanclub opgericht. The Spitfires reageerden voorzichtig positief op de plannen van de Spitfires-fan. Hein Migchelbrink, een van de bandleden, had slechte ervaringen met de vorige fanclub. Zij legden nogal beslag op de band en hielden er van de ene op de andere dag mee op, zonder bericht aan de fanclubleden. De band werd daarop aangekeken door de gedupeerde fanclubleden en dat wilde de groep niet nog een keer meemaken.

Henk en Ellis hebben toen formuliertjes laten drukken met informatie over de nieuwe fanclub. Die formulieren werden uitgedeeld bij optredens van The Spitfires. De club startte met dertig leden, maar groeide al snel uit. Inmiddels telt de club 205 leden uit heel noord en oost Nederland, van Groningen tot Nijmegen.

Fanclubdag
De fanclub van de Spitfires brengt vier maal per jaar een boekje uit, met al het nieuws over het oudste orkest van Nederland. Daarnaast brengt de club een fanclubpas uit, waarmee de leden tien procent korting krijgen op de Spitfire-artikelen. Ook zijn Henk en Ellis Overweg van plan een keer per jaar een fanclubdag te organiseren; de eerste is volgende week vrijdag in muziekcentrum Podium.

Tijdens de avond treden de bands Uitzicht en Vanguard op, geven twee bandparodisten acte de presence en natuurlijk zijn ook The Spitfires zelf aanwezig. Een van de grootste fans van de band, presentator Willy Oosterhuis van RTV Oost, is ook aanwezig op het feest van de fanclub.

Dit artikel verscheen in de Zwolse Courant
terug naar The Spitfires

Deze pagina is bijgewerkt op