De Stentor op het web

Bier past beter bij
Boh Foi Toch dan koffie

Door HAN NEIJENHUIS

Concert door Boh Foi Toch. Gehoord: 26/4 Hanzehof ZUTPHEN.
Het heette een koffieconcert. Maar nog voordat BohFoiToch gisterochtend om half twaalf in de Zutphense Hanzehof het startschot gaf voor een twee uur durend optreden, ging het eerste blad bier al door de zaal. Nog vele 'bladen zouden volgen, en zo hoort het ook. Want Boh Foi Toch is weliswaar geen Normaal, een potje bier verhoogt nu eenmaal de stemming die ookbij de tex-mex-cajun-polka-zydeco-walsjes van de Achterhoekse dialectgroep zo van belang is.
En de stemming zat er aan het eind van het optreden behoorlijk in. De voorste koffietafels en stoelen in de Buitensociėteit van de Hanzehof waren inmiddels al lang aan de kant geschoven en voor het podium vormde zich een enthousiaste schare fans die uit hun dak gingen op oude Boh Foi Tochkrakers als het vlotte 'Loat mien goan' en in de toegift de wals 'Mansleu met zwil in de hande'.
Hoewel het er dus beslist gezellig en uiterst gemoedelijk aan toeging, was de Buitensoos gisteren minder goed gevuld, dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Toen ging het echter niet om zomaar een Boh Foi Toch-concert, maar om het afscheidsoptreden van de populaire drummer Jan Manschot, die door de massaal opgekomen fans uit werd gezwaaid. De big smile van Manschot wordt nog altijd gemist, maar wat spel betreft heeft nieuwkomer Han Mali de oude drummer inmiddels doen vergeten. Mali drumt inventiever dan Manschot en dat geeft de overwegend gezellige muziek van Boh Foi Toch nog wat extra swing.
Naast de inbreng van Mali en een aantal nummers van de nieuwste cd 'Boekspek', met een af en toe lekker pittig solerende gitarist Ferdy Jolij, verschilde het concert in, Zutphen verder niet veel van de edities van vorig jaar en het jaar ervoor. De band speelde goed, de samenzang mocht er ook weer zijn en het waren uiteindelijk vooral weer de oudjes als 'Beernd van Kuperi-j' en 'I-j heurt bi-j mien' die het meest aansloegen.
En natuurlijk waren er de anekdotes van accordeonist/zanger Hans Keuper, die de 'versjes' weer op z'n bekende komische wijze aan elkaar praatte. Hij sprak over mannen-emancipatie, noemde 'Mama goa toch niet noar de Bingo' een protestsong en had het over 'The bolle and the beautiful', een shitbull-terriėr en over 'olde bokke op jonge haverkiste'.
Maar de mooiste anekdote was wel die over de lagere school in Dinxperlo en de trico-trutjes, oftewel de meisjes met 'de strakke truitjes en wel vijf-petty-koards'. Keuper moest, voor hij aan dit verhaaltje begon, overigens de uitgelaten fans tot stilte manen. Tja, dat was dan een klein nadeel van al die biertjes. Maar toch past een pilsje beter bij Boh Foi Toch dan een kop koffie.

Dit artikel verscheen in het Deventer Dagblad
terug naar Boh Foi Toch

Deze pagina is bijgewerkt op