Liemers Lantaren


"En dat terwijl ik vroeger in mijn broek deed
tijdens een spreekbeurt"

Louis Roes wint
Open Podiumfestival

DUIVEN Als ik op het podium sta, gebeurt er iets wonderbaarlijks. Mijn geest gaat dan in de derde versnelling. Ik zie dan dingen die, ik voor mezelf nauwelijks voor mogelijk had gehouden", vertelt Louis Roes uit Duiven.
Enkele weken terugr won hij: de eerste prijs van het Open Podiumfestival in folkcafé De Lantaern te Oud-Zevenaar. De jury prees de'spitsvondige voordracht van Roes. "En dat ik terwijl ik het bijkans in de broek deed wanneer ik op school een spreekbeurt moest houden", aldus de Duivense muzikant.


"Dat festival in De Lantaern was beslist een serieuze aangelegenheid" laat Louis Roes weten. "De deelnemers hebben er echt maandenlang naar toe gewerkt. De opdracht was dan ook bepaald geen kleinigheid. Je kon alleen maar meedoen met zelf gescheven nummers. Een stukje zingen lukt de mesten nog wel. Maar zelf een song schnjven, da's nog,heel wat anders. Zestien personen en groepen bleken de uitdaging uiteindelijk aan, te durven. Wat ze brachten was, over het algemeen van hoogstaand niveau', blikt de winnaar terug.
Het open podium van De Lantaern blijkt een grote aantrekkingskracht uit te oefenen op amateurmuzikanten uit de verre regio. Er heerst dan ook een unieke sfeer in het Oud-Zevenaarse folkcafé. Het publiek is er altijd razend enthousiast. Wanneer een muzikant op een ongelukkig moment verstrikt raakt in zijn eigen performance, roept er altijd wel iemand: "Joh, begint toch lekker opnieuw.' Een groot voordeel van De Lantaern is ook dat de kleedkamer geen achteruitgang heeft. Je moet echt tussen het publiek door wanneer je klaar bent met je optreden. Zo krijg je gelijk reactie. Da's heel prettig", stelt Louis Roes.

Talent
De open podiumavonden die eens in de veertien dagen op zaterdagavond gehouden worden in De Lantaern voorzien duidelijk in een behoefte. De musici komen van heinde en verre om podium ervaring op te doen of om wat nieuws uit te proberen.
Sinds een paar jaar worden in De Lantaern ook regelmatig workshops gegeven door Sietske Annema. Daarin komen specifieke muziekvormen aan de orde als zigeunermuziek, Hotclub de Franceklanken en Jiddische Klezmermuziek. Uit de workshops zijn spontaan al enkele muziekgroepen gevormd die langs het folkcircuit toeren. De gelegenheid die De Lantaern biedt, is uniek in de verre omgeving.
De Lantaern trekt muzikanten uit het hele gebied tussen Arnhem, Nijmegen, Deventer, Lochem en Aalten. De combinatie zang en gitaar blijkt veruit favoriet te zijn. Niet zo verwondelijk, want een gitaar valt makkelijk te vervoeren en als je fluit speelt, kun je niet tegelijkertijd zingen.
Tijdens het open podiumfestival waren er heel wat van hen present om voor een mudvolle zaal een een kritische jury te laten horen wat men, in de mars heeft. Talent was er volop. Tweede prijswinnaar Gerard Slutter uit Arnhem beschikt over een werkelijk schitterende stem. Suzanne Plucker uit Dinxperlo, die als derde eindigde, heeft een grote natuurlijke uitstraling en vertolkte een prachtig zelfgeschreven poëtisch nummer.

Stimulans
Na een lange en uitermate gezellige avond kwam Louis Roes uit Duiven als winnaar uit de bus. Maar hij komt als muzikant niet zo maar uit de lucht vallen. "Toen ik vier jaar was, speelde ik al op de mondharmonica. Op de lagere school heb ik twee jaar les gehad op gitaar. Ik speelde alles feilloos na puur op het gehoor. Toen trad ik al met nummers als "Wij zijn twee eenzame cowboys", herinnert Louis zich.
Tijdens zijn HBS-jaren in Doetinchem speelde Louis Roes in de plaatselijk popformatie Touch nummers van The Animals en The Rolling Stones. "Ook in militaire dienst wist Louis wat muzikanten rond zich te verzamelen in een groep. Later in zijn werkkring vormde Roes met enkele collega's een groep die zich met name toelegde op balad-achtige nummers, waarbij Simon en Garfunkel hoog scoorden.
"In 1980 ging ik voor het eerst solo optreden" zegt Louis. "zingen en mezelf begeleiden op de gitaar. Teksten werden daarbij steeds belangrijker, voor me. Daarvoor ging het me vooral om de muziek. De Lantaern is daarbij steeds een geweldige stimulans voor me geweest. Daar heb ik al de nodige podiumervaring op kunnen doen. Het is daarbij heel interessant om na te gaan waarom het publiek reageert. Vaak gaat het om hele kleine dingen. Een onverwachte mimiek bijvoorbeeld doet wonderen. De kunst is daarbij vooral ook om niet te overdrijven. Het gaat er Podium Festival won heet Oh Ho Oh, Ho. Het gaat over mijn ouwe cadillac waarinee ik naar Frankrijk op vakantie ben geweest. Op zich een grappige tekst met doeltreffende muziek. Terwijl ik het nummer breng onderbreek ik de muziek en vertel ik het publiek over de wordingsgeschiedenis van het lied. Zoiets brengt een grote betrokkenheid te weeg.

Veel van mijn liedteksten gaan over eenzaamheid. De magie is om van niets iets te maken. Het begint meestal met een kleine aanleiding Zo zag ik in mijn tuin een merel en een mus bij elkaar zitten. Daarover ga ik dan aan het fantaseren. Dat ze wel met elkaar willen trouwen, maar dat met intermenselijke verhoudingen."
Louis Roes is van plan om de ongeveer twintig losse nummers die hij op het ogenblik op zijn repertoire heeft staan tot een eenheid te smeden in een authentiek maar vooral ook leuk programma.

"Ik kom niet met een hoogdravende boodschap. Ik wil de mensen, een leuke avond bezorgen. Eigenlijk weet ik pas sinds kort dat ik het in me heb om een dergelijk onderhoudend programmia te kunnen brengen. Waarom zou je het dan niet proberen?"

terug naar Louis Roes

Deze pagina is bijgewerkt op