Noord Veluws Nieuws


Gedichtenbundel van Jan
v. Riemsdijk opnieuw uit

HEERDE - Binnenkort is bij de Heerder boekhandelaren verkrijgbaar de bundel "liedjes uit het boerenleven" van de Veluwse dichter-zanger Jan van Riemsdijk.
Het boekwerk is herdrukt door drukkerij Hooiberg te Epe met de modernste apparatuur waardoor de nieuwe uitgave exact gelijk is aan de originele uitgave.

Op 75-jarige leeftijd overleed op 18 oktober 1954 de Veluwse dichter-zanger Jan van Riemsdijk. Op zijn woning "de Tippe" aan de Elburgerweg te Heerde. Hij was 10 jaar toen zijn vader, een makelaar, om gezondheidsredenen naar de Veluwe trok zodat Jan van kindsaf opgroeide in het land tussen het volk. Dit leverde hem later veel stof voor zijn liedjes. Na een stormachtig zakenleven legde hij zich op advies van deskundigen op het gebied van amusement toe op zang en voordracht. Velen herinneren zich ongetwijfeld zijn kermislied, Koninginnefeest en het Muziekconcours. Ernstiger waren zijn liedjes De Klokke van de toorne en De Olde Scheper. Algemeen is ook bekend zijn Gelders volkslied. Tweemaal trad hij op voor koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Ook maakte de zanger een tournee door Amerika en het toenmalige Ned. IndiŽ.

Herhaaldelijk trad hij op voor de radio, o.a. voor de bonte dinsdagavondtrein. In liedjes uit het boerenleven komen al zijn liedjes voor o.a. Ik ben Jan zien vrouwe, De koe van Griet, Noar de domenee, Lieve Gait Jan, het Halosie (het horloge), Dorus uut de Zuppel enz.

Jan van Riemsdijk, 22 jaar geleden overleden, maar nog steeds voortlevend in de herinnering van velen, die hem gekend hebben. Bij hen die hem niet persoonlijk kenden, is hij evenzeer populair met zijn onsterfelijke liedjes en gedichten van de Veluwe.

terug naar Jan van Riemsdijk

Deze pagina is bijgewerkt op