BERKELBODE

Dé Weekkrant op internet

Hans Keuper viert achtenzestigste verjaardag op Larense Kermis

Kleinkinderen over de vloer, zittend in een luie stoffen stoel, hand misschien trillend op een wandelstok. Zo kan een verjaardag van een achtenzestigjarige er zomaar uitzien. Hoe anders is die verjaardag met dat aantal voor Hans Keuper.

Op maandag 10 september wordt de frontman van Boh Foi Toch dus achtenzestig jaar. De familie heeft hij dan al op zondag op de koffie gehad als iedereen op de Larense kermis al aan de derde feestdag begonnen is. Als een oude heer gaat Keuper zijn verjaardag zeker niet vieren. ‘Reurend’, trekkend en duwend op zijn trekzak brengt hij zo goed als zeker al het publiek op zijn verjaardag in extase.

Volksfeesten
Vorig jaar stonden ze ook al in Laren. „Dat is me bijzonder goed bevallen.” Zegt één van de grootste poëten uit de Achterhoek. De folkloristische formatie, met Achterhoekse streektaal als voertaal, is ook deze zomer veel volksfeesten langs gegaan. Het dorp Laren kent Keuper wel, het feest ook. „Het is echt een kermis waar veel mensen voor terugkomen. Mensen die ooit in Laren geboren zijn, nu bijvoorbeeld in Amsterdam wonen, maar voor dit feest naar hun geboortedorp komen. Oude bekenden ontmoeten. Dat zie je er aan af. Iedereen heeft goede zin.”

Middagdutje
Om nou te zeggen dat Keuper helemaal niet merkt dat hij ouder wordt. „Ik doe tegenwoordig eerst even een echt middagdutje en dan kan ik er op het podium weer helemaal tegenaan.” Kan die Hans Keuper niet zonder optreden? „Het is in zekere zin wel een vorm van verslaving inderdaad. Ik zou het echt niet graag willen missen.”
Twee jaar geleden maakte Boh Foi Toch, met de resterende bandleden Willem te Molder (basgitaar), Han Mali (slagwerk) en Paul Kemper (gitaar), na een lange tijd weer een nieuw album. Op dat album stond onder meer het nummer Anton met ’n Bok. Een bewerking van het nummer dat vroeger op veel boerenbruiloften, feesten en kermissen in de Achterhoek werd gespeeld. „Het is mooi dat ouderen het lang niet gehoord hebben en het nu weer horen en dat we jongeren met dat versje voor het eerst in aanraking brengen.”

Basis
Een bijzondere groep fans vormt nu de basis van de zalen rond Boh Foi Toch. „Het zijn de kinderen van onze eerste fans inmiddels. Die papa een cassettebandje in de speler zagen drukken als ze op vakantie gingen en tot ver over de grens hoorde: ‘Goei’n dag mien deern bun ie nog vree…. (begintekst Beernt van Kuiperij, nummer van Boh Foi Toch).

terug naar Hans Keuper

Deze pagina is bijgewerkt op