De Gelderlander op het web

Troubadours zorgen voor warm bad in huiskamer

Door Kay Scholten

OUD-ZEVENAAR - De een zingt het liefst in het Nederlands, de ander in het Liemers dialect. De een speelt gitaar, de ander zingt alleen.

En toch blijken Paul Mulder en Frans van Gorkum heel goed bij elkaar te passen. De twee Liemerse troubadours zijn de laatste tijd regelmatig samen op pad voor een huiskamerconcert. Staan ze zomaar voor vijftien man te spelen.
Zondag pakken ze het iets groter aan: in Careza De Kroon in Oud-Zevenaar brengen ze met Laeven is leven het dialect en het Nederlands bij elkaar.
Mulder, geboren in Tolkamer en woonachtig in Zevenaar, is niet opgegroeid met dialect maar verstaat het wel. "Het Liemers dialect wordt vaak in een oubollige, nostalgische hoek geplaatst. Het is niet mijn roeping om de taal in leven te houden, maar ik vind het wel prachtig wat Frans er mee doet.
Hij let niet op de komma's en speelt met de taal. Dat houdt het levend." Anderzijds prijst Van Gorkum de Nederlandse 'levenslustige' liedjes van Mulder. "Hij heeft met zijn teksten echt wat te zeggen en dat raakt mensen soms. Ook jongeren. Dat is uit de laatste huiskamerconcerten wel gebleken. De toeschouwers zeiden zich in een achtbaan te begeven: van Nederlandstalig naar dialect en omgekeerd."
Het was Mulder, ook gitarist bij de band Sharp Dressed Men, die vorig jaar hunkerde naar een 'muziekmaatje', een muzikant die hem aan kon vullen. Toen een kennis van hem ergens onder het stof een cd'tje van Van Gorkum tevoorschijn haalde, was Mulders interesse gewekt. "Ik moet toegeven: Frans was niet meteen wat ik zocht. Eigenlijk zocht ik iemand die ook instrumenten bespeelt, maar Frans bleek een uitmuntende vocalist te zijn. Hij heeft iets wat anderen niet hebben." Al snel waren ze van mening dat een mix van dialect- en Nederlandse liedjes niet zou misstaan. "Het Liemers dialect is een prachtig middel om gevoelens over te brengen", stelt van Gorkum.
"Over het algemeen hoor je het steeds minder. Dat komt omdat de Liemers een grote diversiteit aan inwoners heeft. Het zal echter nooit verdwijnen."
Met de titel Laeven is leven brengt het duo dialect en Nederlandstalig bij elkaar. Luchtige, verhalende liedjes wisselen ze af met serieuze, emotionele ballades. Het maakt dat Mulder en Van Gorkum een goed huwelijk hebben. "Veel mensen reageerden verrast toen ze hoorden over onze samenwerking", weet Mulder nog. "Iedereen heeft Frans weleens zien optreden, mij kennen ze niet." Daar kan weleens verandering in komen als de twee hun plannen voor een album door zetten. "We zijn nog bezig met schrijven, maar hebben al materiaal genoeg", zegt Van Gorkum. "Dan is het toch hartstikke mooi om een albumpje op te nemen?"
Mulder & Van Gorkum, liedjesprogramma Laeven is leven, zondag 14.30 uur in Careza De Kroon, Oud-Zevenaar, entree: 6 euro.

terug naar Mulder & Van Gorkum

Deze pagina is bijgewerkt op