De Stentor op het web

Folklore herleeft in Kulturhus Epe

EPE - Wie gistermiddag de ogen dichtdeed in het Cultureel Café van het Kulturhus in Epe zou zich terug in de tijd hebben gewaand. Onder begeleiding van de accordeon van Bertus van Essen bracht zanger Ton van de Vosse oude Veluwse volksliedjes in het streekdialect ten gehore, waarbij de volle zaal de refreinen vrolijk meezong.

Centraal stond het werk van Jan van Riemsdijk. Deze zoon van een Rotterdamse tabaksmakelaar verhuisde na een studie aan de Landbouwschool in Wageningen aan het eind van de negentiende eeuw naar Heerde. Hij was het toonbeeld van integratie. Hij leerde zich het Heerder dialect aan en trad op in Veluwse kledij. Met zijn repertoire van Veluwse spotliedjes zou hij uiteindelijk zelfs voor koningin Wilhelmina en prins Hendrik optreden.
Hij is voornamelijk bekend als de schrijver van het Heerder volkslied. Ook schreef hij bij het 25-jarig bestaan van de plaatselijke brandweer een speciaal feestlied, uiteraard in dialect en met de nodige humor: 'Ram plan plan, daar kump de brandweer an. Gif de spuite water, nooit zo dierek, want hie is meestal lek.'
Op deze en andere liedjes lieten Bertus en Ton het publiek vrolijk meedeinen. De zanger was zeer te spreken over de opkomst: "Dit is de doelgroep voor de liedjes, de mensen hebben er een plezierige herkenning mee." Naast de muziek van Jan van Riemsdijk waren er ook nog andere streekliedjes te horen zoals Olderhuus en Mien Veluwe Land.
De middag werd afgesloten met een tentoonstelling van de Vaassense schilderes Prescilia Koster-Sahuleka. Bij de tentoonstelling hield ze een eigen voordracht.

terug naar Ton van de Vosse

Deze pagina is bijgewerkt op