Contact op het web

Bij Heezen ging het dak eraf!

Oxx-band neemt waardig afscheid

Steenderen - Het was volle bak bij Café Zaal Heezen afgelopen zaterdagavond. Maar liefst 350 liefhebbers van de Oxx-band kwamen vanuit heel Nederland en België naar Steenderen om het laatste concert maar niet te missen. “We komen voor Oxx!” Na een gedenkwaardig spektakel tot diep in de nacht, met een Oxx-band programma van bijna twee uur inclusief toegiften, stopte de muziek. “We want more,” riep het voltallig publiek, maar Hennie Messerschmidt zei duidelijk: “Kloar is Kloar!”

Het café en de zaal van Heezen stond vol, opgewarmd door de geheel eigen muziek van de Taliband. Deze band bestaat, zoals ze zelf zegt uit vijf jonge losbandige Achterhoekers die slechts enkele normen en waarden hanteren: Schik maken, Bier drinken en Rock en Roll spelen op geheel eigen wijze met eigen Achterhoekse teksten en een vette knipoog op bestaande rock en roll klassiekers: “Hoe vetter, hoe better.” Talibandleden Niels Ebbers sologitaar, Tijn Spekkink slaggitaar/zang, Victor Ebbers drums/zang, Michel Demmink Basgitaar en Dinand Garritsen Zang worden ondersteund met licht en geluid door Rudy van Emst, tevens chauffeur. Zij waren zeer vereerd in het voorprogramma van één van de meest legendarische rockbands die de Achterhoek ooit heeft gekend te mogen spelen.

De Oxx-band werd in de tachtiger jaren opgericht door Jan van Os, ‘Dr. John from Oxx’ genoemd. De bandleden wisselen elkaar wel af, net als de taal waarin wordt gezongen: Engels, een mix van Nederlands, Duits en Achterhoeks/Twents dialect en tenslotte toch weer in het dialect. Ze kleden zich als Vikingen en zijn vooral bekend binnen Hummelo, Zelhem, Hengelo Gld. en Steenderen. Dr. John from Oxx, slaggitaar, basgitaar, kettingzaag en leadzang, zorgde voor landelijke bekendheid.

Na een periode van ziek zijn, sterft Oxx op 52-jarige leeftijd, op 12 december 2003. Zijn wens was dat de Oxx-band verder zou gaan en zo gebeurde dat ook. De band trad jarenlang met succes op, zij het zonder vuurspuwen en kettingzaag wat bij Oxx hoorde, met Leadzanger Hennie ‘Messerschmidt’ Boeijink, gitarist en achtergrondzanger Harrie ‘Harry von Schmoll’ Mol, slaggitarist en achtergrondzanger Marti ‘Muddy Marti’ Overbeek, basgitariste Natasha ‘Pebbles von Großenboezem’ Thijssen en drummer Jan ‘Johnny Balldrucker’ Mourik, ook goed voor het proatwerk.
Na zeven jaar vinden de bandleden het om verschillende redenen toch tijd om te stoppen. Wel blijven ze in de muziek, maar gaan hun eigen weg.

Het afscheidsconcert hield de Oxx-band bij Café Zaal Heezen. Dat was een gemakkelijke keuze. “Jan van Os kwam hier altijd al,” legde Hennie uit. “Heezen was zijn stamkroeg,” vulden Ada Boesveld en Gerrit Heezen aan. “Ook zijn herdenkingsconcert in 2008, is hier gehouden.” De fans van de Oxx-band kwamen van dichtbij maar ook van ver: uit de Achterhoek en Twente, maar ook de rest van Nederland en zelfs België. Drums stampten uit de boxen: ‘Oxx is coming’. De Oxx-band leden betreden het podium en startten meteen met ‘Pieleswieppe’, een nummer van de nieuwste en tevens laatste cd ‘Kloar is Kloar’. “Ik heb een verrassing,” kondigde Henk ‘Hendrik Haverkamp’ Wolters luid aan. “Ik wil even een cd presenteren. Het is de bedoeling dat jullie allemaal een cd kopen.” Deze laatste CD bevat nieuwe nummers, maar ook diverse nooit uitgegeven opnames van 30 jaar OXX-Band, een echt collectors album dus. Natuurlijk was de cd te koop tijdens het afscheidsconcert. Hendrik Haverkamp gaf een exemplaar aan leadzanger Hennie ‘Messerschmidt’ Boeijink en het publiek riep: “Hendrik bedankt!”
De Oxx-band denderde verder met onder andere ‘Hart’, ‘Loat goan’, ‘Achterhoek Blues’, ‘Op de cross’, ‘Wakosdadan’, ‘Hey, wolli rock ’n roll’, ‘Stampen en dampen’ en nog meer bekends. En geheel Oxx waardig werd op het podium eveneens een cadeautje uitgepakt tijdens de hete Erotica show: een fraaie dame. Bijna twee uur lang achterelkaar genoot het publiek van een grandioos optreden, met dialect teksten die met volle overgave worden gezongen door bandleden en publiek. Zij genoten van de briljante gitaarsolo’s.
“Jongens, geweldig! Hey, rock ’n roll! We doen het nog één keer!” Na ‘Sex and Rock ’n Roll’ sloot het doek. “Zo hebben jullie ons in de afgelopen dertig jaar ontvangen. Bedankt jongens,” sprak Hennie ten afscheid. Het optreden eindigde zoals het de avond begon: met flink drumgeroffel. “Kloar is Kloar! Licht uit.”

terug naar OXX Band

Deze pagina is bijgewerkt op