De Stentor op het web

Jan Ottink en Dianne Marsman gaan met een vijfkoppige band op toer

door Jan Buter

LOCHEM - Waar kan een klein stadje (Lochem dus) groot in zijn? Nou, in popmuziek bijvoorbeeld. Winterswijk mag dan in de roemruchte jaren zestig (en zeventig) het Pop-Walhalla van de Achterhoek hebben geheten, ook Lochem heeft in de popmuziek altijd zijn partijtje meegeblazen.

Lange tijd was het daarbij Appie Daalmeijer die de eerste viool speelde. In zijn jongste jaren als 'protestzanger', daarna als frontman in de David Copperfield Style (een bedenksel trouwens van Fred Rootveld, die vanavond met zijn Twente plat-revue in De Hanzehof staat en volgende week vrijdag in de Lochemse Schouwburg). En vervolgens natuurlijk in de bluesgroep Ides of May.
Maar eind jaren tachtig nam iemand anders de eerste viool ter hand. Jan Ottink heette hij. Geen Lochemer van geboorte (zijn wieg stond in Rietmolen), maar de Lochemers sloten hem (en zijn Jan Ottink Band) in hun hart. Gevolgd door de rest van de Achterhoek. Zeker nadat in 1991 Dianne Marsman (uit Laren) als zangeres toetrad tot de band. Het was het begin van een lange, tot de dag van vandaag durende samenwerking. Ook nadat de (eerste) Jan Ottink Band ophield te bestaan bleven Jan en Dianne elkaar opzoeken. Hoewel ook elk zijn of haar eigen weg ging waren ze als muzikaal duo - pas later trouwens onder de naam HáDieJan - mateloos populair.
Een aantal jaren stond de samenwerking tussen Ottink en Marsman op een laag pitje, maar in 2005 waren ze als duo helemaal terug. Met het album en de gelijknamige theatertour Reis met mie met bewezen ze twee dingen: ten eerste dat ze muzikaal gezien nog lang niet uitgeput waren, ten tweede dat de Achterhoekse streektaal nog steeds wonderschoon is. Zeker in liedteksten.Jan Ottink en Dianne Marsman staan aan het begin van een nieuwe theatertour, die zaterdag 13 maart in première gaat in de Lochemse Schouwburg. Het tweetal is nog altijd 'Samen' (de titel van de tournee), maar laat zich begeleiden door een vijfkoppige band. Met daarin onder andere oude bekenden als Maarten Knikkink (toetsen), Hugo Masselink (slagwerk) en (broer) Frans Ottink (bas). Afkomstig uit respectievelijk Doetinchem, Haaksbergen en Amersfoort.
Dianne woont tegenwoordig in Borculo, maar Jan Ottink kan zich nog steeds Lochemer noemen. En daarom mag ook 'Samen' een Lochemse productie heten. Waarop het stadje trots kan zijn. Net zo trots als op die vele die andere (pop)musici die (op)groeiden in de schaduw van de Gudulakerk.
In de theaterzaal van de DRU-fabriek in Ulft is zondagmiddag 7 maart (aanvang 14.00 uur) een try-out van Samen. Kaarten (8 euro) zijn aan de zaal verkrijgbaar. De première zaterdag 13 maart in de Lochemse Schouwburg begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa.


Deze pagina is bijgewerkt op