De Gelderlander op het web

Boh Foi Toch niet meer tussen de yoghurt

DOETINCHEM - Waar ze ooit mee begonnen, doen ze nog steeds: muziek maken voor 'de oudere jongere'. Te oud voor de disco, te jong voor het 50-plusbal. Twintig jaar timmert de Achterhoekse viermansband Boh Foi Toch nu aan de weg, een jubileum dat gevierd gaat worden met een nieuwe cd/dvd.

Volgende week gaan Willem te Molder, Hans Keuper, Han Mali en Paul Kemper de Silvox Studio in om veertien vrijwel nieuwe nummers vast te leggen onder de noemer 'gewoon doorgaan'. "En dat doen ze ook", zegt Rita Keuper, 'vrouw van' en manager van de band. "Het leuke is dat er tegenwoordig twee generaties in de zaal zitten. De ouderen die onze concerten al vanaf het begin bezoeken zitten meestal, terwijl hun kroost staat te swingen en te feesten op de muziek."
Boh Foi Toch, wat zoveel betekent als 'Tjongejonge, 't is me wat!', is het geesteskindje van trekharmonicaspeler Hans Keuper en Jan Manschot, ex-drummer van Normaal. De twee wilden muziek maken voor op de boerendeel. Walsen, polka's en valeta's. De plannen werden bijgesteld met de komst van gitarist Ferdi Joly en bassist Willem te Molder. Cajun en zydeco-volksmuziek moest het worden, met als voertaal Nedersaksisch. De band beleefde de vuurdoop tijdens het Achterhoek Gala op 1 januari 1990 in Hengelo en speelt sindsdien in zalen en feesttenten in Midden- en Oost-Nederland. Manschot en Joly zijn in de loop der jaren opgevolgd door Han Mali en Paul Kemper.
Grootste hits? "Beernd van Kuperi-j, Bierman en Hee hee-hoo hoo", somt Rita op. "Ik denk dat de hele Achterhoek die liedjes wel uit de kop kent."
In twintig jaar is veel gebeurd, alle reden om even bij deze mijlpaal stil te staan. "Het meest opmerkelijke is dat Boh Foi Toch alles in eigen beheer heeft gedaan. Dat zie je tegenwoordig bijna niet meer."
Al in 1992 werd gestunt met de eerste cd, Zeet de jongs. De distributie moest net als alle andere zaken ook zelf worden geregeld en de band besloot om hun eersteling op een niet-alledaagse manier aan de man te brengen. Via de SRV-wagens, om precies te zijn. De cd lag in de rijdende winkels tussen de pakken yoghurt en ging dankzij de medewerking van de SRV-mannen meer dan 50.000 keer over de toonbank. Rita: "We zijn dankzij die stunt in het programma van Paul de Leeuw geweest. Ook hebben we ons bij Henk Westbroek binnengekletst. Een half uur live-radio, dat bracht de boel mooi aan het draaien."
Inmiddels staat de teller op vijf cd's, plus een groot aantal singles en gelegenheidscd's. De release van de jubileumcd wordt in de loop van februari 2010 verwacht.

terug naar Boh Foi Toch

Deze pagina is bijgewerkt op