De Gelderlander op het web

Henry Welling in Twentse regiosoap

ZEDDAM - De dialectzanger Henry Welling (1965) uit Zeddam gaat een rol spelen in de Twentse regiosoap 'Van jonge leu en oale groond'. Hij vertolkt de rol van Derk, een stierenadviseur die een romance beleeft met een van de vrouwen uit de serie. Vanaf voorjaar 2009 is hij te zien op Omroep Gelderland.

Johan Nijenhuis, de regisseur van de Twentse serie 'Van jonge leu en oale groond' zei het iets meer dan een maand geleden in deze krant: "Derk zou heel goed een Achterhoeker kunnen zijn". De Achterhoek sluit qua taal en cultuur namelijk goed aan op Twente, zo redeneerde Nijenhuis.
De Derk waarover hij het had, is een nieuw karakter in de populaire Twentse regiosoap, te zien bij RTV Oost, Omroep Gelderland en KRO. Nijenhuis deed een maand geleden een oproep voor een acteur, die te zien zal zijn in het vierde seizoen van de serie.
Welnu: Derk zal gespeeld worden door een Achterhoeker. De acteur is Henry Welling (1965), geboren in Kilder en woonachtig in Zeddam. Die bevestigt dat hij de rol heeft, maar een interview mag hij nog niet geven.
Welling is geen onbekende in deze regio. Hij is liedjesschrijver en zanger. Zijn teksten schrijft hij in het dialect, zijn muziek is geworteld in traditionele stijlen als blues, folk en country. Tekst en muziek'van oale groond' dus. Zijn vierde dialect-cd tot nu toe - De elendszanger- dateert van 2006. Naast muziek heeft Welling veel toneelervaring opgebouwd, onder andere met het theatergezelschap de Keerls.
Daarmee beantwoordt Welling perfect aan de oproep die regisseur Nijenhuis een maand geleden deed. Namelijk: een man tussen de 35 en 45 jaar oud, die goed dialect spreekt en toneel- of podiumervaring heeft.
Welling krijgt zoals gezegd de rol van Derk. Een belangrijke rol, zo zei Nijenhuis eerder in deze krant. Derk is stierenadviseur, die op bezoek komt en advies geeft als er een koe moet worden bevrucht. Hij krijgt een relatie met een van de vrouwelijke hoofdrolspelers uit de serie.
De opnames van het inmiddels al weer vierde seizoen starten begin augustus en duren zes weken. Welling is vermoedelijk twee dagen per week kwijt aan zijn rol.
In oktober is het vierde seizoen van 'Van jonge leu en oale groond' te zien op RTV Oost, de regionale omroep voor Twente. Omroep Gelderland volgt in het voorjaar van 2009 en de KRO in het najaar.
De serie Van jonge leu en oale groond (Twents voor 'Over jonge mensen en oude grond') draait om het leven op het platteland en is een hit gebleken. In Overijssel keken 300.000 mensen naar de eerste afleveringen. Door het succes werd de serie overgenomen door Omroep Gelderland en uiteindelijk ook de KRO.

terug naar Henry Welling

Deze pagina is bijgewerkt op