De Stentor op het web

'Liederen geven extra diepgang'

GEESTEREN - Niet uit de bijbel werd geciteerd maar er werd geput uit een onuitputtelijke bron van levenswijsheid.

door Wilrike ter Meulen

Gisteravond werd in de gereformeerde kerk in Geesteren een bijzondere zangdienst gehouden. Normaal is er eens in de maand op zondagavond een bijzondere dienst, maar die van gisteravond was extra bijzonder. Medewerking hieraan werd verleend door het duo HáDieJan!, Jan Ottink en Dianne Marsman. Voor hen naar eigen zeggen 'een sprong in het duister'. Voor de kerkgangers van gisteravond wellicht een thuiskomen. Of zoals één van hen verwoordde: "Hun liederen in deze setting geven extra diepgang. Het geeft spirituele ingangen en daarmee een gevoel bij de diepere bron te komen."
Vijf jaar geleden was het een vriendengroep binnen de kerk die wel eens wat anders wilde. Voorgesteld werd een gospelgroep naar Geesteren te halen. Met succes, al was de kerkenraad toen best een beetje huiverig, vertelt het stel. Nu voelden ze dat de tijd rijp was voor een nieuwe uitdaging. "We kregen nu de vrije hand om onze plannen uit te werken."
Maanden zijn ze met de voorbereidingen bezig geweest. Samen met Ottink en Marsman werd gezocht naar passende songs. Deze werden zorgvuldig met treffende gedichten en teksten aan elkaar verbonden. In grote getale kwamen gisteravond belangstellenden naar Geesteren. Op groot scherm werden de teksten getoond van de songs die het duo in het dialect bracht. Alles draaide om de bron waaruit je behalve water ook vertrouwen, licht, vuur, stilte en geloof kunt putten. Of inspiratie zoals Dianne Marsman aangaf. "Liefde, energie, warmte en licht vormen voor mij de onuitputtelijke bron voor liederen. Iedere dag weer." "En", vult Jan Ottink aan: "Met deze liederen geven we, delen we. Niet alleen de muziek maar ook de tekst, de boodschap, de sfeer." De muzikale reis door het leven werd afgesloten met een gezamenlijk uitgesproken Ierse reiszegen. Gul applaus was er voor het zangduo en voor de organiserende vrijwilligers. Tot slot haalde HaDieJan hun eigen 'HaDieJan biebel' er bij en een flinke toegift volgde. "Uit het leven gegrepen", vinden moeder en dochter Lourens van de inhoud van deze dienst. "Sprekende teksten, mooi gezongen, en muzikale diepgang." Lovend zijn zij ook over de voorbereidingscommissie: "Je kunt merken dat er goed over de verbindende teksten is nagedacht." Uit Borculo kwam Hilde Brummelhuis: "Ik kwam speciaal voor HaDie Jan. Voor hun liedjes over het leven, en voor de rust om erover na te denken. Het dialect geeft bovendien iets eigens."

terug naar Hadiejan

Deze pagina is bijgewerkt op