De Gelderlander op het web

Liemerse muzikanten willen dialect in ere houden

GROESSEN - Ze brengen carnavaleske sketches, maar ook gevoelige 'luusterliedjes'. Het repertoire van muziektheatergroep De Gebroeders lijkt op dat van geen enkel ander gezelschap.
Zelf weten ze van tevoren ook niet altijd precies hoe hun programma in elkaar gaat steken: ,,'t Kump zoas 't kump”, zoals Richard Vierwind treffend opmerkt. Samen met Henk Jansen is hij het brein achter de voorstellingen. Dit duo zorgt voor de ideen en de teksten, vaak onder het genot van een paar biertjes en een sigaar.
De geschiedenis van De Gebroeders voert terug naar de vier muzikale broers Kruis, aangevuld door neef Henk Jansen, zwager Frits Knipper en collega Harry Bolk. Zus Elly en Mimi Bolk verzorgden destijds de kleding van het septet. „Het was altijd al een familiebedoening," legt Jansen uit. „Ook toen de broers Kruis vanwege leeftijd, werk en gezondheidsproblemen stopten met optreden en ze beetje bij beetje vervangen werden.”
De huidige samenstelling bestaat sinds anderhalf jaar, sinds de komst van accordeonist Willem Zweers. Diens echtgenote verzorgt nu de publiciteit; dochter Bettina onderhoudt de website. ,,Het werkt niet als je familie niet achter je staat," is de mening van jongste bandlid Marcel Boss. ,,Bovendien doen we alles in eigen beheer en dan heb je eigen mensen hard nodig. Alleen zo kunnen we de entreeprijs zo laag mogelijk houden." Organisator Frits Knipper is een van de twee originele bandleden en staat bekend om zijn kunstfluiten. Hij heeft een schare eigen fans die speciaal voor Frits' vogelgeluiden naar de concerten komen.
Al lang voordat bands als Skik, Rowwen Hze en De Kast bestonden, zongen De Gebroeders in het dialect, het Liemers dialect. ,,Wij waren trendsetters," grapt Vierwind, ,,Net zoals wij als eersten maattijden aanboden tijdens de show. Al die dinnershows van tegenwoordig hebben dat van ons afgekeken!"
'Mes met ribkes' staat voor de traditionele Liemerse boerenkool met varkensribjes, verzorgd door een cateraar uit Zevenaar, ,,We moeten goed op de tijd letten," aldus Vierwind. ,,Na veertig minuten ruiken we de boerenkool al. Dan weten we dat we het eerste deel motten afronden."
Al hun teksten zijn in het Liemers plat, een heel directe taal, volgens Henk Jansen.
,,Het lijkt op Kleefs en wordt bijvoorbeeld in, Keulen moeiteloos verstaan. Wij willen het dialect in ere houden; het is een mooie taal. Onze teksten zijn herkenbaar voor het publiek; we maken dankbaar gebruik van Liemerse thema's. Stiekem hopen we dat ons Liemers volkslied het officile volkslied wordt. Want een volkslied hoort toch in het plat gezongen te worden!"

'Mes met ribkesavonden' voor de zesde keer

terug naar Gebroeders & Co

Deze pagina is bijgewerkt op