DUIVEN POST


Gebroeders en Co les in
Liemers en Achterhoeks

Door onze correspondent

GROESSEN – ‘Sketches en muziek over nostalgie en romantiek, ontmoeting en afscheid, de toekomst en de verleden tijd, de traan en de lach, de jeugd en de ouwe dag, de genegenheid en de afkeer. Wat wil een mens nog meer!’ Niets bleek afgelopen week in het Groessen. Vijf keer zorgde theatergezelschap De Gebroeders en Co met deze ingrediënten en overheerlijke boerenkool met ribjes voor een uitverkocht dorpshuis.

"Prachtig toch? Zie de mensen genieten." Tussen de optredens door komt een bezwete Wim Kruis even uitblazen. De marathon van Amsterdam zal hij niet meer lopen, maar samen met zijn broer Guus, Richard Vierwind, Henk Jansen, Marcel Boss, Frits Knipper en Harry Bolk presteert hij het wel om vijf avonden de mensen van de stoelen te krijgen. En niet alleen om de moes op te scheppen. Meedeinen, inhaken, zingen. Het publiek kan niet genoeg krijgen van de optredens van het zevental.
Ook Ineke Knuiman en Co. "Wat geweldig dat Lijst Groessen aanwezig is. Zevenaar heeft Weilburg, Duiven heeft Gemünden, maar wij hebben sinds kort Zarakov als partnerstad. Je weet wel. Dat plaatsje honderd kilometer boven Moskou. Uitgerekend vanavond hebben we de primeur van de eerste uitwisseling. Hun beste zanger is naar Nederland gekomen voor een optreden. Een hartelijk applaus!" De deur vliegt open en daar verschijnt hij in vol ornaat. Geen look-a-like van Frans Bauer, Gerard Joling of Rene Froger, maar Guus Kruis als een echte knuffelbeer uit de Oeral.
Na zijn optreden volgen nog meer kolderieke voordrachten in de Helhoek, de buitenwijk van Groessen. Accordeonist Harry ‘Copperini’ Bolk, Hendrik Jolink, juist ja ‘de broer van’, buutreedner Guus Kruis en clown Wim Kruis. Een sketch met de kapsalon van de jaren zestig als decor. Een plaats, waar de kapper toen nog een luisterend oor had voor alle dorpelingen. Zoals boer Gradus (Guus Kruis), jager Teun (Marcel Boss) met zijn hond en de kapelaan (Frits Knipper). De afwisseling met nieuwe liedjes in onvervalst Liemers plat over de eerste liefde van Henk Jansen - ‘Zit Annie hier nog in de zaal?’ - en het erectieinstrument van Guus als laatste nummer en tegelijkertijd Zugabe, zorgt voor de nodige hilariteit in de zaal. Tegen twaalf uur zit het erop.
De moestoer loopt ten einde. Honderd bezoekers keren tevreden huiswaarts. De buik vol, de lachspieren getraind en de dorst gelest. De moestoer in Groessen zit er op. De Gebroeders en Co spreiden hun vleugels de komende maand verder uit de Liemers en de Achterhoek in met hun nieuwe programma.

terug naar Gebroeders

Deze pagina is bijgewerkt op