De Gelderlander op het web

Angerlo Gala een gelikt spektakel

Door onze verslaggever

GIESBEEK - Ruim een halfuur voor het begin van het Angerlo Gala 2003 zijn alle stoelen en tribunes in de tot muziektempel omgetoverde sporthal de Panoven in Giesbeek bezet. Bezoekers zijn zich bewust van de grote belangstelling voor het gala en iedereen wil de beste zitplaats.

Ondanks de grote toeloop van het publiek en de aanwezigheid van 152 muzikanten heerst er een gezellige rust. Het immense podium, de uitgekiende belichting en een groot videoscherm zorgen voor een sfeervolle entourage waarin alles op elkaar is afgestemd. Er is een welkom voor iedere bezoeker, binnen lopen hostesses rond om vragen te beantwoorden. De organisatie lijkt aan alles gedacht te hebben, het oogt professioneel.
Antoon Wieland is een van de initiatiefnemers en in het dagelijks leven onderwijzer bovenbouw op een basisschool in Duiven. Het afgelopen jaar stak hij samen met Hans Vieth en Carla Koers veel vrije tijd en energie in de organisatie.
Wieland: "De kunst is om de goede mensen op de goede plek in te zetten. En om een goede formule te vinden. Want muziekevenementen worden overal georganiseerd. Je moet je onderscheiden. Het unieke van dit gala is niet alleen de diversiteit aan genres, maar juist de verrassende combinaties van muzikanten."
Op het podium wordt deze visie omgezet in daden door een muzikale mix van optredens zoals zigeunerorkest Ritka Buza met harmonie Juliana (Hongaarse dans no. 5 van Brahms) en het popkoor A Sign of Friendship met drum- en showfanfare EMM in het nummer Argentina.
Andere bijzondere combinaties tijdens het ruim drie uur durende programma zijn blazer Henk Pelgrim met fluitiste Lilian Derksen en de band Expresso in het nummer Verlaten mijn.
Er is ook ruimte voor cabaret in onvervalst Liemers dialect waarbij Van Amerongen & Boxstart in tekst en muziek de scherpe kantjes van de waarheid laten zien en horen.
Dat de organisatie ook vooruit kijkt, blijkt uit plannen voor volgend jaar. "Dat hoeft niet per se muziek te zijn. Misschien gaan we wel iets doen met gesproken en geschreven woord in al zijn facetten", weet Wieland.
Het vooruitkijken blijkt ook uit het uitnodigen van het college van burgemeester en wethouders van Zevenaar in het kader van de komende herindeling. Niko Wiendels, wethouder Kunst en Cultuur in Zevenaar, zegt niet verrast te zijn door de diversiteit aan muzikaal talent in Angerlo: "Dat er veel talent is wist ik al, maar ik ben wel erg blij met de uitnodiging en heb bewondering voor de kwaliteit, de sfeer en de gelikte organisatie. Het is een prima manier om samen op te trekken naar de herindeling. Ze krijgen straks van mij een uitnodiging voor ons Jazzfestival met Pinksteren."
Klap- en sluitstuk van de avond is de gezamenlijke uitvoering van het nummer Music door de band Expresso, harmonie Juliana, zanger Jacques Verkerk en het popkoor A Sign of Friendship. Een staande ovatie is de verdiende voor muzikanten en organisatie.

terug naar Van Amerongen en Boxstart

Deze pagina is bijgewerkt op