De Gelderlander op het web

Pure pretmakers gaan
‘deur de jaoren hen’.

Driemaal drie kwartier helemaal ondergedompeld in authentieke Liemerse sferen. Gebroeders & Co doen het niet voor minder. Over herdershonden en waarom zo'n programma niet in de zomer kan.

G-ij kön 't zo gek niet bedenken. Zo heet het nieuwe avondvullende programma met sketches en liedjes in Liemers dialect. Na het succes van de twee Helhoekse Avunden stond Gebroeders & Co een jaar later weinig anders te doen dan een spiksplintemieuwe revue in elkaar te knutselen. Zo gauw dat bekend werd, stond de telefoon roodgloeiend. Geen wonder want opnieuw worden jong en oud vergast op een heerlijk avondje over de Liemers van weleer. Liefst drie avonden boert en luim, gekruid met een onvervalste 'Kleefse' tongval.
Vorig jaar werden de Liemersen knus ontvangen temidden van een rijke verzameling nostalgia zoals petroleumstelletjes, de kuup voor de wekelijkse wasbeurt, en gipsen herdershonden die oudtijds de dressoirs in de Liemerse huiskamers plachten te sieren. De tijd dat na de huisslachting het beste stuk van het varken nog naar meneer pastoor werd gebracht.
Dit keer zal weer een andere traditie onder de aandacht worden gebracht. Wat blijft is de Moes met Ribkes. „Voor de rest is alles anders, en toch zo vertrouwd", bezweren de mannen die dat allemaal op hun geweten hebben. Gebroeders & Co beschouwen zichzelf als de hoeders van de Liemerse cultuur die te mooi is om verloren te laten gaan. Deze bewakers van de Gelderse traditie zijn ooit begonnen met een optrede in Duvine. Drie broers, drie neven en een zwager uit Mokum. Niet zo heel vreemd wanneer men bedenkt dat er twee uit die familie al iets met camaval deden en een ander zijn brood met pretmaken verdient. Voordat ze het beseften, waren hun liedjes en tafereeltjes in 'zuiver dialect' regelrechte hits. Het verhaal gaat dat het op zekere avond in een seniorencomplex op het Gelders Eiland zo gezellig werd dat de ouderen, aangestoken door jeugdig enthousiasme en zich gesteund wetend door hun rollators, massaal in polonaise door de recreatiezaal hosten. Hoewel onbezorgd lachen om herkenning en herinneringen voorop staat, wordt ook de eigen tijd in het nieuwe programma niet overgeslagen. Zo is er een hilarisch nummer over de multiculturle samenleving terwijl ook de verfoeide Betuwelijn met tekst en muziek te grazen wordt genomen. Zelfs Bach komt op de proppen. Je kunt het zo gek niet bedenken.
Op de vraag of het toevallig is dat deze avonden aan de vooravond van carnaval worden gehouden, schudden de gebroeders over zoveel domheid meewarig het hoofd. „Wel eens 'moes met ribkes' in de zomer gegeten?".

Muziektheater Gebroeders & Co in het Dorpshuis te Groessen op 7, 8 en 9 februari. Zaterdag al uitverkocht.
terug naar Gebroeders & Co

Deze pagina is bijgewerkt op