De Gelderlander op het web

De Gebroeders houden Liemers dialect in ere

Door GERARD PIJNENBURG

GROESSEN . Vrouw Kruus, zeep, Ons varken en Smeerolieblues: een greep uit de titels van de liedjes op de eerste cd van De Gebroeders & Co uit Groessen. Gezongen in onvervalst Liemers dialect.
De cd 'Deur de Joaren hen' werd gisteren uitgebracht op een presentatie voor genodigden in het Dorpshuis.
De teksten kenmerken zich door eenvoud en herkenning. Een humoristisch sausje en vooral het theater en de show erom heen zijn het handelsmerk van de groep. Daarmee trekt de groep die pas driejaar op haar eigen wijze aan de weg nonnen, volle zaaltjes. De Gebroeders & Co kenmerken zich ook door de familieband. De zeven mannen hebben allemaal. iets met de familie Kruis. Ze wonen van oudsher in de Heihoek, het gebied waar Groessen ligt. Op eentje na: „Zwager Frits Knipper hebben we geimporteerd uit Amsterdam. Die kon eerst alleen maar op zijn vingers fluiten maar drumt nu als de beste", vertelt Guus Kruis, de beroemdste van het stel.
Als buutredner Guus Kruus is hij bekend in de wijde omtrek van Groessen. Met neef 'Henk van Tante Lien' vormde hij jarenlang het duo Nef & Co. Hij is de aangever en vaak bedenker van de grappen en grollen waarmee het programma wordt aangekleed. In de repetities wordt daar veel aandacht aan besteed. Daardoor brengen De Gebroeders & Co een totaalprogramma waar volop gebruik gemaakt wordt van kledingstukken en andere attributen.
Ook het publiek wordt actief bij het theater betrokken. „Geweldig om te zien hoe sommige mensen worden gegrepen door de emoties die een lied kunnen losmaken. Dan zie je hun blik verstrakken. Dan bedenk ik wel weer wat om ze er weer bij te halen. Ik heb op het podium altijd wel een lap hangen want het is heet onder de lampen. Dan doe ik net of ik mijn tranen droog en wring de natte lap uit op het podium. Dan zie je de lach weer over de gezichten glijden."
Henk Jansen is de gitarist en tekstschrijver. Teksten die soms teruggrijpen naar een ver verleden. Zoals in 'Ons varken' dat verhaalt over de tijd dat iedereen nog een varken hield in een hok achter het huis. In november moest het beestje er aan geloven en ging een deel van het vlees naar de pastoor. Die had de eerste keus.
Of het lied 'Gruune zeep'. Dat herinnert de ouderen aan de tijd dat iedereen in de warme keuken een voor een werd gewassen in een teil met opgeklopte groene zeep. De huidige tijd wordt niet vergeten. Jansen: „In het leven van alle dag kom je allerlei mensen tegen en hoor je de verschillende standpunten. Dat inspireert vaak tot een tekst."
Voor het nieuwe programma is hij bezig met een liedtekst over de Betuwelijn. "Dat noemen wij een mkp-tje. Een maatschappij kritische protestsong", vult Kruis lachend aan.
Wim Kruis speelt de banjo in het gezelschap. Hij is de natuurlijke regelneef van het gezelschap en is de waakhond die de doelstellingen van de groep nauwlettend in de gaten houdt. Dat betekent dat er vooral met plezier en humor opgetreden wordt. En een publiek van honderd mensen is meer dan genoeg.
Kruis: „Meer hoeft van ons echt niet. We willen een band met het publiek hebben en voelen. Het moet klikken. En voor de centen doen we het niet. We zijn hobbyisten, die dit met overgave en plezier doen, maar dan wel op onze manier. De cd geven we vooral uit omdat mensen die ons hebben gezien en gehoord, vaak vragen of we geen bandje of plaatje hebben. We hebben de cd gewoon hier in het Dorpshuis opgenomen, niks studio of allerlei technieken. Puur en recht voor z'n raap." Honderd genodigden genoten zondagmiddag van de presentatie van de cd in de stijl van De Gebroeders & Co. Gastspreker Rien van den Heuvel noemde de groep de 'hoeders en behoeders van het Liemers culturele erfgoed'.

De cd is voor twaalf euro te koop bij de slijterij in de Ploenstraat in Duiven.
terug naar Gebroeders & Co

Deze pagina is bijgewerkt op