Weekend Totaal

Vrijdag 30 november 2001

Annie en Maartje doen oproep aan tekstschrijvers, dichters en muzikanten

Dialectduo Tiedzat wil gezellige
muzikale avond met luisterliedjes

"In gesprekken met bezoekers die onze optredens bezochten, hebben wij gemerkt dat veel mensen gedichten, versjes en teksten schrijven in het dialect. Hoewel we zelf over een behoorlijk repertoire beschikken, lijkt het ons aardig wanneer die mensen ons hun proza toesturen, zodat wij daar misschien een lied van kunnen maken en dat al of niet samen met de inzenders tijdens een speciaal te organiseren optreden ten gehore brengen."

Luisterlied

Zo begint een oproep van het op de Veluwe en omstreken bekende duo Tiedzat, dat een avondvullend programma met luisterliedjes in het Veluws dialect op de planken weet te zetten. Annie Werler en Maartje Wassink, de dames die vier jaar geleden Tiedzat gestalte gaven, hebben elkaar leren kennen bij het Vaassense vrouwenpopkoor Neon.
Maartje afkomstig uit het westerse Katwijk is met haar gitaar de muzikaalste van het duo en was toen ze vier jaar geleden als duo begonnen minder bedreven in het spreken van het dialect. Annie daarentegen droomt zelfs in het dialect en is zeer bedreven in het toespreken en entertainen van het publiek.
In korte tijd heeft Annie haar vriendin vloeiend dialect leren zingen en Maartje heeft als tegenprestatie Annie gitaar leren. spelen. Hun muziekstijl varieert van ballades tot blues en van country tot pop. Hoewel er zo nu en dan een Nederlands- of Engelstalig liedje tussen zit, wordt over het algemeen in het Veluws dialect gezongen. "Onze teksten zijn van eigen makelij, maar ook hebben we een aantal songs gekregen van bekende Veluwse troubadours waaronder Jan van Riemsdijk en Jan Ottink", vertelt het duo thuis aan de keukentafel.
"Het lijkt ons bij voldoende belangstelling een aardig idee om een gezellige avond te houden en de ons toegestuurde liedjes ten gehore te brengen", vervolgt Annie. "Om het nog spetterender te maken. roepen we ook muzikanten op om mee te doen. Wie dus bijvoorbeeld een saxofoon, cello, keyboard, wasbord, zingende zaag of wat dan ook bespeelt roepen we eveneens op,om zich bij ons aan te melden. De tekst mag gerust uit grootmoederstijd oftewel geschreven zijn door een familielid als het maar origineel en nog nooit eerder gebruikt is. Het liefst hebben we liedjes in het dialect, zo niet dan proberen wij ze zo goed als mogelijk te vertalen."
De liedjes mogen volgens haar overal over gaan. "Over vroeger, nu, vrolijk of droevig en het mag ook elke muziekstijl hebben. Is er nog geen muziek bijgeschreven dan doen wij dat en houden daarbij eventueel rekening met de voorkeur van de inzender. De bedoeling is uiteindelijk om elkaar enthousiast te maken, te stimuleren, met elkaar te musiceren en andere mensen van mooie teksten en muziek te laten genieten." Teksten, liedjes, versjes kunnen worden gestuurd naar Tiedzat, Bottertweg 11, 8171 NP Vaassen. E-mailen kan ook tiedzat@werler.tmfweb.nl of wassink67@zonnet.nl. Voor meer informatie over het insturen van teksten en opgave muzikanten kan worden gebeld met Maartje Wassink (0578-574493), Annie Werler (055-3231921) of kijk www.tiedzat.f2s.com.

terug naar Tied Zat

Deze pagina is bijgewerkt op