de Volkskrant op het web
De portefeuille
van


Bennie Jolink,
leadzanger
rockband Normaal

'Het is natuurlijk een ongelooflijke eer dat iemand over jou een documentaire wil maken. Ik heb er dan ook geen seconde over nagedacht. En het is ook goed voor de band. Maar het is wel zwaar geweest. Ik wilde er geen dingen over mijn privé-leven in, maar na een jaar lang filmen bij optredens en bij mij thuis bleek het niet genoeg. Ik moest meer geven van mijzelf, zo was het niet interessant.
   'De uiteindelijke documentaire Normaal - Ik kom altied weer terug, die dit weekeinde op het IDFA documentairefestival in première gaat, toont dan ook mijn kwetsbaarheid, mijn depressies en financiële mislukkingen. Spijt heb ik er niet van, maar het zweet staat in mijn handen als ik bedenk wat ik allemaal heb gezegd.
   'Geld speelt in mijn leven een zeer vreemde rol. In de jaren zestig heb ik op de kunstacademie in Arnhem gezeten. Je werd daar gehersenspoeld. Nooit, nooit, nooit mocht geld belangrijk zijn in je leven en mochten je motieven worden vervuild door centen of carrière. Ik heb daarna een tijdje als beeldend kunstenaar gewerkt. In 1971 kocht ik een airbrush. Met die ontwerpen heb ik nog wel aardig wat verdiend. Maar in de muziek gebeurde het. In 1973 heb ik mijn airbrush dan ook doelbewust voor een gitaar gewisseld.
   'Normaal is in mei 1975 opgericht. Medio '76 zijn we naar Peter Koelewijn toegestapt voor de eerste single. We waren toen al beroeps. Zaalhouders zagen in het begin nog niet veel in een band die in het Achterhoekse dialect zong. Ik stelde ze voor de eerste keer gratis te spelen, maar als het een succes werd de tweede keer een dubbele gage. Dat lukte altijd. Ik heb jarenlang tonnen, zelfs miljoenen verdiend met Normaal, maar het is financieel tot twee keer toe helemaal misgelopen. Ik ben ook zo onvoorstelbaar a-commercieel. In 1986 bleef ik zitten met drie ton schuld door malversaties en oplichting. Dan ben je terug bij nul. Je hebt een gezin en je bent zo arm als een kerkrat. In 1996 ging het weer mis, maar toen is het allerergste voorkomen. Door tijdig in te grijpen hield ik nog wat over. Ik ben er wel depressief van geworden.
   'Voorlopig kan ik het mij dus niet permitteren om te stoppen met Normaal, en tijd vrij te maken om te schilderen. In de toekomst zal de nadruk wel wat meer komen te liggen op theatershows. De optredens in feesttenten blijven we doen, maar af en toe heb ik daar wel genoeg van. Fysiek is het ook zwaar. Ik ben nu 55, maar je kunt lang doorgaan. BB king is 76, Mick Jagger zestig.'

Anneke Diekman

terug naar Normaal

Deze pagina is bijgewerkt op